Regnig sommar kan ge sänkta elpriser

Regnet fortsätter att ösa ner, stränderna ligger tomma och SMHI varnar för höga flöden i Norrlandsälvarna. Men det dåliga vädret kan även ha fördelar för elkonsumenten.

Magnus Thorstensson, analytiker på branschorganisationen Svensk Energi, förklarar vilka som kan gynnas.

– Har du ett fast kontrakt kan du ju inte påverka dina priser, däremot om det är dags för dig att teckna ett nytt kontrakt, eller om de har du ett rörligt pris, då kan ju det här regnet faktiskt innebära att du vid det tillfälle du tecknar kontraktet, kan den finansiella marknaden ha sjunkit, vilket den faktiskt har gjort den senaste veckan, och då har du tjänat på det, säger han.

Låga nivåer i magasinen
Vattenkraften står för ungefär 50 procent av den nordiska kraftmarknaden, men vattenflödet, den så kallade tillrinningen, ger ingen större effekt för elkunderna förrän nivån i vattenmagsinn blir högre. Välfyllda magasin innebär stort utbud, vilket har en sänkande effekt på elbörspriserna. Trots det myckna regnandet ligger nivåerna fortfarande mycket lågt, säger Magnus Thorstensson.

– Hösten 2002 kom ju inget höstregn, vilket då gjorde att magasinen har varit mycket lägre än normalt de senaste åren. I år är det ungefär samma nivå som i fjol, men precis som vanligt är det regnen i höst som bestämmer om magasinsnivån kommer att öka eller inte. Sommarregn har inte samma betydelse, säger han.

Sämre väder ger lägre priser
Vad som gör det hela ännu lite mer komplicerat är att priset också beror på förväntningar om framtida tillrinning och nivåer.

Samtidigt ska man komma ihåg att de här faktorerna bara påverkar en tredjedel av det elpris kunden slutligen betalar, efter skatter och nätavgifter. Om den tredjedelen ska sjunka på allvar, krävs mycket mer nederbörd, säger Magnus Thorstensson.

– Det är väldigt mycket regn under hösten och sedan får det ju gärna vara varmt så man inte behöver tappa ur magasinen. Sedan är det ju självklart att mycket snö ser till att det kommer en bra vårflod till nästa år, säger Magnus Thorstensson.

Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".