Almedalsveckan satte fokus på kommande val

Trots lågt tryck i politiken, präglas veckan i Almedalen redan av nästa riksdagsval 2006. Socialdemokraterna och miljöpartiet talar om ett närmare samarbete och de borgerliga förbereder ett gemensamt valprogram.

– Ett överskuggande, men kanske inte allt annat överskuggande, mål är ett maktskifte i valet 2006, säger kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund som var sist i raden av veckans talare i Almedalen i Visby.

Trots lågt tryck i politiken, präglas den här veckan redan av nästa riksdagsval 2006. Socialdemokraterna och miljöpartiet talar om ett närmare samarbete som de gröna hoppas ska leda till ministerposter och de borgerliga förbereder ett gemensamt valprogram.

Kan bli feministiskt parti
Enligt de feministiska aktivister som varit här under veckan har inte tanken om ett feministiskt parti skrinlagts och häromdagen sa junilistans toppnamn Nils Lundgren, när han kom till Visby, att det kan bli ett nytt EU-kritiskt parti inför valet 2006

– Kanske inte nödvändigtvis junilistan, men många av oss som jobbat med det här, funderar också på vad man kan göra inrikespolitiskt, säger Nils Lundgren.

EU-frågorna har knappt diskuterats i Visby och världen utanför EU har inte funnits med utom i vänsterledarens USA-kritiska tal.

– Den amerikanska överheten består, säger Lars Ohly.

Pensionärer huvudpersoner
Landets äldre och pensionärer ser ut att bli huvudpersoner i den politiska debatten, de ska förmås att arbeta längre. Flera forskare här har visat att allt fler pensionärer blir allt rikare. Det finns idéer om att rika pensionärerna skulle kunna betala mer för äldrevård och sjukvård, eller betala mer i skatt på pensionen eller båda delarna.

Vårdföretagen ser en marknad för privata tjänster för dem som har råd att köpa mer vård än det offentliga kan erbjuda.

Mer privat välfärdsproduktion som de välbärgade kan betala för när skattepengarna inte räcker för att betala allt, verkar vara en tillväxtnisch som många hoppas på, i den debatt om tillväxt som nu, långt mer än tidigare, förs med företagarvärldens utgångspunkter.

Socialförsäkringarna
Frågan om hur socialförsäkringarna ska betalas har bara väckts. Från flera håll bland socialdemokratiska makthavare kommer signaler om att var och en måste betala mer själv, till exempel genom att avstå från löneökningar. Det ser ut att gå mot att försäkringarna blir mer knutna till arbete, men de ideologiska spänningarna är starka och kommer att orsaka konflikter.

En annan framtidsfråga som ser ut att komma upp ur dunklet är bostadspolitiken. Ungdomskullarna blir större de närmaste åren.

Högskolan byggs ut, men de unga har ingenstans att bo eller saknar pengar att köpa sig en lägenhet. När ungdomarna blir tillräckligt arga kommer politikerna att tvingas att göra mer.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".