Bankkris gör ryssar uppgivna

Den senaste veckan har Ryssland och Moskva upplevt en bankkris som gör att många ryssar tappar förtroende för banksektorn.

En av de uppgivna ryssarna är Ludmila Donsovskaja, som stapplar ut stödd på en krycka från AlfaBank i Moskva.

– Vet du vad, den bästa ryska banken är en treliters glasburk nedgrävd i trädgården, säger hon.

– Det är en av dom största bankerna i Ryssland och en av de banker som gjort att ryssarna återigen börjat tappa tron på banksystemet och förlitar sig mer på madrassen, säger Ludmila.

Oro mellan banker och kunder
Orsaken denna gång är bland annat att en annan rysk bank, Sodbiznesbank, förlorat sitt tillstånd på grund av misstänkt penningtvätt. Rykten om att andra banker också har problem har gjort att det skapats en oro mellan banker och mellan banker och kunder.

Raimo Vallo på svenska Handelsbanken i Moskva berättar att varken regeringen eller centralbankschefen har försökt dämpat oron.

– De har inte gjort mycket för att hjälpa till. Från en bankmans sida ser det ut som att myndigheterna inte vill göra något för att de tycker att processen är naturlig, säger han.

Ryssar tar ut sparade pengar
Massor av ryssar har de senaste dagarna gått till bankerna för att ta ut sina sparade pengar, men mött motstånd. Antingen genom att de helt enkelt inte fått ta ut pengar, eller för att de har fått betala väldigt höga avgifter. På AlfaBank stod i fredags uppemot 50 nervösa kunder och hoppades få ut sina pengar.

1998 skakades Ryssland av sin senaste bankkris med en övertro på ekonomin och banker. Det ledde till att mängder av banker försvann och massor av småsparare förlorade sina pengar.

Konsolidering
En katastrof för många människor. På bankspråk kallas det för konsolidering, alltså att många banker blir färre. Idag finns det drygt tusen banker kvar i Ryssland, många väldigt små.

Raimo Vallo på Handelsbanken säger att idag är ekonomin starkare och han anser inte att krisen denna gång är lika allvarlig.

– Det är svårt att jämföra den här krisen med 1998. Slutresultaten kan vara det samma, det är möjligt att flera hundra banker kan försvinna från marknaden, säger han.

För Ludmila med kryckan utanför AlfaBank innebär det problem.

– Jag är sjuk och får säkert fem sjukdomar till nu, säger hon upprört. Vi vill alltid tro på något, men det slutar alltid på samma sätt.

Edvard Unsgaard, Moskva
edvard.unsgaard.@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista