Omstritt förslag om höjd EU-avgift

På onsdag i nästa vecka lägger EU-kommissionen ett nytt förslag till hur EU:s budget ska finansieras. Förslaget innebär att EU-avgiften som betalas in till EU från varje medlemsland kommer att höjas.

Finansminister Bosse Ringholm vill ha en stram budget och anser att EU:s utgifter ska hållas nere.

– Det finns inget skäl att i dag expandera EU:s utgifter. Det visar inte minst det senaste valresultatet att EU:s medborgare inte ser att det finns skäl att utöka EU:s kostnader. Framför är det så att många länder i dag som har jätteproblem med sina interna nationella budgetar och då finns ännu större anledning att hålla hårt i EU:s budget, säger Bosse Ringholm.

Ringholm mot en höjning
EU-avgiften är den årsavgift som varje medlemsland betalar in till EU. Förra året betalade Sverige in 24 miljarder i EU-avgift och fick tillbaka hälften i form av exempelvis jordbruks- och regionalstöd. EU:s totala budget är på ungefär ett tusen miljarder kronor, lite större än den svenska budgeten.

På onsdag presenterar EU-kommissionen sitt budgetförslag för de kommande sju åren. Redan nu är det känt att EU-avgiften ska höjas, frågan är bara hur mycket. I våras utökades unionen med tio länder, och det betyder både mer inkomster och mer utgifter. Bosse Ringholm går med på att Sverige ska betala något mer i avgift men inte en så stor andel av den totala budgeten som tidigare.

– På sikt är det så att med fler länder i EU så får vi säkert betala en något högre avgift, men vi tycker att vår andel bör minska av EU-kostnaderna.

Hur skulle det gå till?

– Bland annat genom att vi avskaffar de rabattsystem som finns i dagsläget, och att vi ser till att man mer korrekt också redovisar de inkomster som de olika länderna har.

Bosse Ringholm talar om den rabatt som Storbritannien fick för tjugo år sedan som kompensation för att britterna bara fick en liten andel av jordbruksstödet och låg långt ner i välståndsligan.

”Orättvist”
För att kompensera rabatten på motsvarande 35 miljarder kronor får flera EU-länder, däribland Sverige, dra ett tyngre ekonomiskt lass och betala mer. Det känns orättvist, påpekar flera EU-länder, eftersom britterna i dag har en betydligt bättre ekonomi är de flesta andra länder i unionen.

Men att slopa rabatten är politiskt omöjligt för premiärminister Tony Blair, som har en EU-kritisk hemmaopinion att tampas med.

Bosse Ringholm tycker att rabatten ska bort:

– Ja, det är en naturlig utveckling. Det var en tillfällig anordning som man kom överens med Storbritannien om. På sikt bör alla länder behandlas på ett enhetligt sätt.

Bosse Ringholm hävdar att Sverige ska behålla en del av regionalstödet, men att en stor andel ska gå till de nya medlemsländerna:

– Sverige vill att de 10 nya länderna ska få också en del av den nya budgeten. Det tycker vi att man kan klara via en omfördelning, hittills har det varit de sydeuropeiska länderna och Irland som har haft mycket av de regionalpolitiska stöden, vi tycker att det kan gå över till de nya länderna.

Inga-Lill Hagberg
inga-lill.hagberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista