Attack i Sudan okänd för världen i veckor

Minst 100 människor dödades nyligen i södra Sudan då den ugandiska rebellgruppen Herrens Motståndsarmé angrep en isolerad by.

Attacken följer på tidigare attacker under våren. Sedan februari har omkring 500 människor i Uganda och Sudan fallit offer för den bisarra rebellrörelsen.

Attacken mot den avlägsna byn i södra Sudan ägde rum redan i slutet av juni, men det är först nu som uppgifterna har nått omvärlden.

Beväpnade rebeller från den ökända gruppen Herrens Motståndsarmé, förkortad LRA på engelska, trängde in i byn och dödade fler än 100 människor, exakta uppgifter saknas.

Komplicerat maktspel
I 18 år har LRA terroriserat landsbygden i norra Uganda och även, som i det här fallet, södra Sudan. Gruppens existens ingår i det komplicerade spelet kring makt och inflytande i Östafrika.

I hela regionen finns en djupt rotad tradition som bjuder att ett lands regering gärna stöder grannlandets upprorsrörelse. Den ugandiska regeringen har länge stött rebellerna SPLA i Sudan, medan den sudanesiska regeringen stött LRA.

Ska sluta med rebellstöd
Uganda och Sudan har enats om att sluta stödja rebellerna i respektive land, men antropologen Sverker Finnström som har tillbringat lång tid i norra Uganda och skrivit sin doktorsavhandling om LRA, anser att den överenskommelsen inte respekteras.

– Jag är övertygad om att Sudan, åtminstone lokala armébefäl i södra Sudan, fortfarande ger aktivt stöd till Lords Resistance Army, säger Sverker Finnström.

LRA har gjort sig känd som en terrorgrupp med påstådd kristen profil, specialiserad på att kidnappa barn som tvingas bli soldater och sexslavar.

”Strategi i det kaotiska”
Sverker Finnström vill dock varna för att avfärda gruppen som bara en samling stollar. Uganda styrs av en regering med mycket svagt stöd i de norra landsändarna och syftet med de besinningslösa attackerna kan vara att göra området omöjligt att regera.

– Det finns något bakom det besinningslösa, kaotiska, det finns något slags strategi också från LRA:s sida att helt enkelt blottlägga den ugandiska staten och dess misslyckande. Det är så jag tror att rebellerna resonerar, på liknande sätt som till exempel terrorister i Tyskland på sjuttiotalet, på något sätt hade fått för sig att man skulle exponera det fascistiska i den västtyska statsapparaten.

Attacken mot byn i södra Sudan var inte den första, allt pekar på att den inte heller var den sista.

Bengt Nilsson
bengt.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".