Många tjejer i Gothia Cup

Årets upplaga av fotbollsturneringen Gothia Cup i Göteborg är rekordstor. På måndag startar den 30:e upplagan av ungdomsturneringen där även antalet flickor bland spelarna är större än tidigare.

Det här är fotbollsidolerna bland Kungälvs fotbollsflickor:

– Viktoria Svensson, Zlatan, Malin Moström, David Beckham...

14 och 15 åringarna Amanda, Stina, Lisa, Moa, Sofia och Helena ska för första gången medverka i årets Gothia Cup. Det är klart att förväntningarna är stora bland Kungälvs fotbollsflickor, KFF.

– Det känns pirrigt, hoppas det går bra. Hoppas vi går till final i alla fall, säger fotbollsflickorna.

1525 lag från 61 länder tävlar i världens största ungdomsturnering. Antalet lag slår därmed alla tiders rekord, och årets upplaga är den 30:e i ordningen. Cirka 35 procent av spelarna består av tjejer.

Killarna i all ära, men tjejerna kommer starkt i år, säger Johan Svensson, KFF:s tränare och som tycker att tjejfotbollen får starkt stöd av Gothia Cup.

– Det tycker jag absolut, det är kanon. Det skapar möjligheter, det känns som en professionell turnering, med den stora invigningen. Det här skapar många mötesplatser i Göteborg, tjejerna träffar nya kompisar, både killar och tjejer, det är alltid spännande, säger Johan Svensson.

Sedan starten av Gothia Cup 1975 har lag från 120 länder deltagit.

Generalsekreterare Dennis Andersson är med för 26:e gången. Hans bästa minne från årens lopp handlar om ett fattigt afrikanskt lag.

– När laget från Burkina Faso, där vi driver en fotbollsskola, kom hit för första gången, då träffade man på ungdomar som inte sett någon annan miljö. De landar i Sverige och får uppleva det här. De gjorde stora ögon. Det kändes fantastiskt, säger han.

Nu, precis Gothia Cup ska börja, tycker Dennis Andersson att det känns spännande.

– Lite oro naturligtvis, men framför allt väldigt, väldigt roligt, säger Dennis Andersson, generalsekreterare för Gothia Cup.

Johan Tollgerdt, Göteborg
johan.tollgerdt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista