Brottsoffer får stöd genom rättegångsskola

Brottsoffer i Umeå, Örebro och Malmö har sedan i våras fått utbildning och stöd inför rättegångar, ett försök som har visat sig vara mycket uppskattat. Det ska fortsätta och kommer till hösten att utökas med ytterligare två städer.

I höstas då en kvinna i Umeå misshandlades svårt i sitt hem, fanns inte rättegångsskolan. Umeåbon som idag lever under skyddad identitet, tycker att alla brottsoffer skulle behöva en rättegångsskola för att känna sig trygga inför en rättegång.

– Det skulle alla behöva, för man är ju helt ovetande om vad det handlar om. Det är en väldigt jobbig procedur för man får ju upprepa allt som man varit med om, och det växer ju till liv igen. Bara det här skrämmande att man ska träffa gärningsmannen igen. Man vet ju inte hur det heller kommer att vara, säger kvinnan från Umeå, som vill vara anonym.

Försöket med rättegångsskolan, en slags information och stöd till brottsoffer i Umeå, Örebro och i Malmö, har har fallit väl ut. Skolan finasieras till största delen av Brottsoffermyndigheten men även Brottsofferfonden är med och betalar. Tack vare gott samarbete med tingsrätterna har Brottsoffermyndigheten fått ta del av brottsoffrens adresser och kunnat bjuda in dem till träffar inför rättegången.

I tingsrättens lokaler
Träffarna har anordnats i tingsrättens lokaler så att deltagarna i förväg skulle kunna bekanta sig med rättegångssalen.

De inbjudna har lyssnat på föreläsningar om rättegångsprocessen och om psykiska reaktioner som kan följa efter att man har blivit utsatt för brott. De har fått se en fiktiv rättegång spelas upp, kunnat ställa frågor och fikat i rättegångssalen för att avdramatisera den kommande rättegången.

Startar i ytterligare två städer
Rättegångsskolan har under våren haft 50 besökare i åldrarna 14 till 70, könsfördelningen har varit jämn.

Brottsoffermyndigheten kommer att fortsätta sin verksamhet i Umeå, Örebro och Malmö och till hösten starta rättegångsskolor i ytterligare två städer, vilka det blir är ännu inte klart.

 Monika Titor, Umeå
monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".