En israelisk kvinna får sjukvård efter att ha blivit skadad i sprängdådet i Tel Aviv.

Sharon: "Domstolen bär del av skulden"

Bombattentatet i centrala Tel Aviv på söndagsmorgonen bör den internationella domstolen i Haag ta på sig en del av skulden för, anser den israeliska ledningen. De menar att domslutet om barriärbygget uppmuntrade militanta palestinier.

Den israeliska ledningen menar att det är domstolens ensidiga bedömning, att barriärbygget genom Israel skulle vara olagligt, som har uppmuntrat militanta palestinier till att utföra sprängdådet på söndagsmorgonen.

En ung kvinnlig soldat dödades vid den kraftiga explosionen. Trettiotvå skadades, för fem av dem uppges tillståndet vara allvarligt.

Detonerade vid busshållplats
Sprängladdningen hade gömts bland buskarna intill en busshållplats och den detonerade just som en buss skulle stanna där. Det här är första gången sedan i mars som ett attentat utförs inne i Israel.

Det faktum att det sker bara två dagar efter att en nästan enig internationell domstol dömt ut Israels byggande av en barriär mot Västbanken och Gaza för att få stopp på terrorattackerna, gör den israeliska ledningen än mer upprörd.

Enligt regeringen är det den som är förklaringen till att antalet palestinska självmordsattacker i Israel har sjunkit så kraftigt, vilket bevisar att den behövs. Reaktionerna över lag i Israel är mycket kritiska mot domslutet.

De flesta kommentatorer anser att omvärlden inte förstår, eller bryr sig om att barriärbygget är ett skydd mot terrorattentat. De menar också att domstolen, såväl som flertalet av FN:s organisationer, är anti-israeliska.

Premiärminister Ariel Sharon går så långt att han hävdar att domslutet uppmuntrar till terroristattentat och brännmärker länder som försöker försvara sig mot detta. Sharon klargjorde också att domstolens beslut kommer att ignoreras och att bygget av barriären ska fortsätta.

Arafat fördömer attacken
Palestiniernas ledare Yasser Arafat fördömer attacken. Men det är Al-Aqsabrigadernas martyrer, länkade till Arafats egen Fatahrörelse, som uppger att de har utfört dådet. ”Det här visar att vi kan nå alla platser, även om det finns en mur”, säjer en talesman för al-Aqsa i en kommentar.

FN:s generalsekreterare Kofi Annan säger på söndagen i en första kommentar till domstolens beslut att beslutet är tydligt, och att Israels åtgärder för att skydda sin befolkning måste överensstämma med folkrätten och ta hänsyn även till palestinierna.

Christina Gustafsson, Jerusalem
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista