Bush vill åter stoppa homoäktenskap

USA:s president George Bush gör nu ett nytt försök att förhindra äktenskap mellan homosexuella.

I veckan ska senaten ta ställning till ett lagförslag som förbjuder homoäktenskap och president Bush uppmanar ledamöterna att rösta för förbudet.

– Äktenskap bör definieras som unionen mellan en man och en kvinna, sa president Bush i sitt radiosända veckotal.

– Om man tillåter homosexuella vigslar, så förlorar äktenskapet sina religiösa och naturliga rötter och sin mening, säger presidenten.

Kerry mot förbud
Bush uppmanar kongressens ledamöter att rösta igenom en ny lag, ett tillägg till konstitutionen som skulle förbjuda homosexuella par att ingå äktenskap. Bushs demokratiske motståndare John Kerry är emot ett förbud och vill istället att varje delstat ska få avgöra frågan.

Senaten ska ta ställning på onsdag. Men ingen tror att det blir något förbud. För att en lagändring ska införas krävs två tredjedels majoritet, och det tror inte ens förbudsivrarna på.

Att Bush ändå väljer att föra upp den känsliga frågan om homoäktenskap på den politiska dagordningen, ses som ett försök att locka konservativa väljare och att fokusera på nåt annat än Irak.

Demokraterna leder
Flera opinionsundersökningar har visat att frågan om Irak kommer att bli avgörande i höstens presidentval och enligt den färskaste opinionsmätningen, som publicerades i Newsweek i söndags, går demokraterna framåt.

Kerry leder nu med 51 procent över Bush som får 45 procent i mätningen.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista