Två omkomna efter danskt sjödrama

De två saknade efter sjödramat i Kattegatt på söndagsmorgonen har nu hittats omkomna. Den danska skonaren ”Martha av Vejle” sjönk strax efter midnatt utanför danska Grenå.

Sökandet efter den försvunne skepparen och en ung kvinnlig passagerare har pågått hela dagen. De övriga femton ombord på skonaren, kunde räddas kort efter olyckan.

Sjutton människor fanns ombord när det danska segelfartyget ”Martha av Vejle” begärde hjälp sent i lördags kväll. Skonerten hade då fått problem med sin pumputrustning och tog in vatten.  Man fick kontakt med räddningstjänsten som skickade ut räddningsfartyg och som lämnade över pumpar.

Problem igen
Kort därefter meddelade besättningen att allt var okej ombord. Men bara 15 minuter senare fick skonaren problem igen. På bara några minuter fick båten slagsida och la sig helt på styrbord sida.

Räddningspersonalen som fortfarande var i närheten fick besättningen att ta på sig överlevnadsdräkter och att gå i räddningsflottar som satts i vattnet. På bara en minut sjönk sedan båten.

Den 31 meter långa och 51 ton tunga skonerten som först sjösattes år 1900 ligger nu på havsbotten och masterna sticker upp över havsytan.

Två hittade döda
Danska sjöräddningen har hela dagen letat efter de två försvunna ur besättningen, skepparen och en yngre kvinna, och nu har de alltså hittade döda.

De övriga 15 plockades upp av räddningsbåtarna och fördes chockade men välbehållna till sjukhus i Randers berättar William Highland på polisen i Grenå.

Maria Höglund
maria.hoglund@sr.se
Med
hjälp av Danmarks Radio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".