Ghezali fick inga brev på två år

Mehdi Ghezali fick under sina två sista år som fånge på den amerikanska Guntánamobasen aldrig se några av de brev som hans anhöriga skickade till honom.

Ghezali hade heller ingen som helst kännedom om det engagemang för hans sak som fanns i Sverige.

Det berättar Gösta Hulthén, ordförande för den så kallade Gunatánmogruppen.

– Mehdi hade ingen aning om det väldiga stöd som funnits i Sverige. Han var väldigt rörd när han fick veta hur många som har kämpat för honom. Han tackar alla som har bidragit till hans frigivande, men säger att han inte kan bli riktigt glad förrän de andra som också satt där blir fria, säger han.

Under fångenskapen mådde Mehdi Ghezali bara värre och värre.

– Han blev mer och mer desillusionerad, mer och mer övergiven och ensam. Han fick inte brev på två år. Han har avskärmats från brev som pappan och andra skickat till honom från Sverige. Han har hållits i total ovisshet och har inte vetat hur hans familj mår, och inte heller hur folk i Sverige såg på honom och övergreppen mot honom, säger Gösta Hultén.

Mehdi Ghezali vill nu bara vila och träffa familjen.

– Han har pratat med sin mamma i Finland och träffat sin pappa flera gånger. Han vill vila och börja leva ett normalt liv i frihet, säger Guntánamogruppens ordförande Gösta Hulthén.

Johanna Ahl
johanna.ahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista