Energideklaration krävs för bostäder

Om ett och ett halvt år måste alla villor och flerbostadshus som byggs, säljs eller hyrs ut ha uppgifter om energiförbrukningen. Det slås fast i ett EG-direktiv.

Sammanställningen av energiförbrukningen kommer att kosta cirka 4000 kronor för en villa. Hans Löfgren är villaägare i Stockholm och han har redan kontaktat en besiktningsman för att få en energideklaration gjord.

– Jag har funderat på det ganska länge. Sen vi flyttade in här för ett par år sedan så har det varit mycket problem med el och vvs och mycket höga kostnader. Jag hade ingen aning om de direktiven som ska komma, utan kände att jag behövde spara lite pengar, säger Hans Löfgren.

Alla berörs
En energideklaration visar hur energiförbrukningen ser ut i ett hus. Från den 4 januari 2006 måste alla villor, flerbostadshus och kommersiella lokaler som byggs, säljs eller hyrs ut ha en energideklaration. De är ett EG-direktiv som ligger bakom kravet. Bengt Nyman är regeringens enmansutredare.

– Det här är ett mycket stort projekt. I princip kommer vi alla att beröras, direkt eller indirekt. Alla som bor i flerbostadshus, alla som bor i villor eller på arbetsplatserna kommer förses med energideklarationer, säger Bengt Nyman.

Det är 60000 villaägare som kommer att beröras årligen, men idag finns de inte tillräckligt med besiktningsmän.

– Det är inte realistiskt med den tillgång på besiktningsmän som vi har idag. Det finns en övergångstid på tre där vi på brist på besiktningsmän får tillämpa övergångstid. Vid årsskiftet 2009 ska direktivet tillämpas fullt ut, säger Bengt Nyman.

Ägaren står för kostnaden
I november är utredningen klar. Först då vet vi hur Sveriges energideklarationer ska se ut. Men redan idag står de klart att de är fastighetsägaren som får stå för kostnaden. För en villa rör de sig om 4000 kr. Trots utgiften ska de ses som en möjlig besparing menar Bengt Nyman.

– Jag tycker inte att de ska vara oroliga för extrakostnader, utan se det som lämpliga energispararåtgärder i sitt hus.

Det blir ju en besparing för den som säljer, och en kostnad för den som säljer?

– Samtidigt tror jag för villor som idag har en låg energianvändning så innebär det här att säljaren kan påvisa att göra en besparing framgent. Det bör innebära ett högre värde på huset, säger Bengt Nyman.

Syftet med EG- direktivet är förbättra energianvändningen i hus och att minska utsläppen av växthusgaser.

Erik Palm
erik.palm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista