Halvårsrapport från Investor

Idag kommer familjen Wallenbergs maktbolag Investor med sin halvårsrapport. Läkemedelsbolaget Astrazeneca brukar vara det viktigaste företaget för Investor, men i det tysta håller telekombolaget Ericsson på att ta tillbaka platsen som det största bolaget i Wallenbergsfären.

-Det finns en viss oro kring en del av de mediciner som Astra Zeneca har, till exempel Crestor, säger Leif Ljungkvist, aktieanalytiker på Kaupthing Bank.

Vid årsskiftet vägde AstraZeneca tre gånger så tungt som Ericsson i Investors aktieportfölj. Men osäkerheten om Astrazenecas nya mediciner har alltså bidragit till att bolagets aktie inte hängt med i årets börsuppgång. Dessutom sålde Investor i vintras en del av sina AstaZeneca-aktier.

Telekomföretaget Ericssons aktie har däremot gått upp med 66 procent. Om Investor inte sålt eller köpt några fler stora poster i de här två bolagen, kommer halvårsrapporten som presenteras idag visa, att Ericsson nu flåsar AstraZeneca i nacken som Wallenbergarnas tyngsta innehav. AstraZeneca-aktierna i portföljen är idag värda 20 miljarder, och värdet på Ericsson-aktierna bara ett par miljarder mindre.

Christian Brunelid är aktieanalytiker på Swedbank. Och han kommer att lyssna efter nyheter från två andra bolag i Investors portfölj, nämligen lastbilstillverkaren Scania och telekomoperatören Tre.

-Vi vet ju till exempel att de har köpt på sig Ainax-aktier under den här perioden. Dessutom kommer jag att kolla på utvecklingen för mobiloperatören 3, säger han.

I Scania pågår sedan länge ett maktspel. Det senaste draget från Investor var alltså att köpa en post i Ainax, ett börsnoterat bolag med Scaniaaktier som enda tillgång. Och Christian Brunelid och många andra tror att Investor kan komma att stärka greppet ytterligare över Scania.

För den nya teleoperatören 3 gäller att locka över en miljon kunder från andra operatörer för att kunna bli lönsamt. Investor är en av två ägare och har lovat plöja ned fem miljarder i bolaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".