Börsen i Bagdad drivs av optimister

I skuggan av våldet och attentaten pågår återuppbyggnaden av Irak. Ett steg mot ett normalare samhälle har tagits genom att en ny aktiebörs nyligen startats. Ägarna har högtflygande planer och tror att den kan bli den största i Mellanöstern.

Börschefen Ahmed Taha pekar på tavlan för Iraqi Electronic Industrial. På vänster sida noteras säljbud och på höger sida köpbud och så för man se om det blir någon aktieaffär. Snart är den här typen av handel historia. Om fyra månader räknar man med att allt ska vara datoriserat.

När börsen öppnade den 24 juni hade man bara 15 företag registrerade, nu har man 27 och mot slutet av håret räknar man med att ha hundra. Det är lika många som var noterade på den gamla börsen som USA stängde vid invasionen. Det är mest gamla företag, men också en del nya.

Utländska företag vill investera
Börsen kan ses som en liten ljusstråle i det annars mörka Irak. Man påminns om var man är när man passerar k-pistbeväpnade vakter, som kollar en noggrant innan man får komma in.

Just nu är det bara irakier som handlar på börsen. Ahmed Taha har fått påstötningar från utländska investerare som vill köpa aktier och utländska företag som vill bli noterade. De får vänta ytterligare några månader. På sikt tror man att man kan bli den största börsen i den här delen av världen.

Stor tillväxt de närmaste åren
Förmodligen måste man vara en stor optimist om man startar en börs i Irak. Ahmed Taha garanterar att han är det och garanterar att han är det. Han är också optimistisk om Iraks ekonomi i stort efter det första uppröjningsarbetet har gjorts. Tillväxten kommer ligga på minst tio procent per år i minst tio år framöver, säger Ahmed Taha. Han är inte orolig för att den kommande regeringen som väljs om ett halvår kommer att ändra den nuvarande regeringens företagsvänliga politik.

Sten Sjöström, Bagdad
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".