Gnosjöföretag flyttar produktion till Kina

Flera företag i Gnosjöregionen i Småland planerar nu att flytta tillverkning till Kina. Redan idag finns företag etablerade där och fler är på väg.

-Jag tror att inom fem år så finns det ett samarbete och något som liknar en gnosjöregion i Kina. Då hoppas jag att vi ska kunna ta hem de billiga och bra produkterna och göra om dessa produkter till smarta exklusiva fina lösningar. På så sätt skapas det jobb här hemma också, säger Jan Magnusson, vd på Industriellt utvecklingscentrum i Gnosjöregionen.

För många företag i Gnosjöregionen är Kina både ett hot och en möjlighet. Hotet består i att konkurrensen har ökat, produkter tillverkade av gnosjöföretagen görs nu av kineser som gör det betydligt billigare.

Bernt Östling, som driver Östlings Verktygs AB, tillverkar formar för plastdetaljer och i hans bransch har han tydligt märkt av konkurrensen från Kina:

-Branschen har ju på sätt och vis blivit överrumplad av den här billiga importen av verktyg.

För att möta den ökade konkurrensen så är det nu flera företag som själva planerar att flytta tillverkning till Kina. Redan idag finns det företag som tagit steget och fler är på gång.

Det handlar inte bara om att kunna producera billigare, den kinesiska marknaden i sig är en mycket viktig, eftersom   flera av de svenska storföretagen redan finns i Kina, vilka traditionellt sätt är viktiga köpare av gnosjöföretagens produkter.

Jan Magnusson, på Industriellt utvecklings centrum, tror visserligen att många av de enkla jobben kommer att försvinna. Samtidigt tror han att det kommer skapas nya jobb och han är övertygad om att Gnosjöregionen kommer att överleva även framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".