Tysk busskampanj för folkomröstning

Ett tiotal EU-länder har beslutat sig för att folkomrösta om EU:s nya grundlag. I Sverige är regeringen emot idén, samtidigt som många aktivt arbetar för en omröstning. I höst planeras en tysk bussturné i Sverige för att kräva folkomröstning.

Det är den tyska organisationen ”Mehr demokrati” som tillsammans med svenska åsiktsfränder kommer att resa runt i landet. Thomas Rupp, från organisationen som arbetar med frågan i Bryssel, säger att det är viktigt att svenskarna får höra argumenten också från annat håll.

– Vi kommer att organisera det hela tillsammans med svenskar som vill ha en folkomröstning, precis som vi vill ha i Tyskland, säger Thomas Rupp en av personerna i ”Kampanjen för folkomröstningar i Europa”.

Det hela kommer att ske tillsammans med svenskar som vill ha en folkomröstning, precis som vi i Tyskland, säger han. I våras genomfördes en liknande busskampanj i Storbritannien och efter Sverige väntar Finland och eventuellt ytterligare länder.

Folkomröstning ökar demokratin
Thomas Rupp menar att den tveksamhet som många européer känner inför EU kommer att bli ännu större om man nu via grundlagen ger EU ytterligare inflytande utan att först låta folket säga sitt.
– Om mer och mer makt går till Bryssel, utan att folket står bakom den, så kommer vi har stora problem inom några år.

Tio länder ska rösta
I dag är det cirka tio EU-länder som planerar folkomröstning. Men frågan diskuteras på betydligt fler ställen. I juni uttalade sig den tidigare ordföranden i EU-kommissionen fransmannen Jaques Delores och den tidigare franske presidenten Giscard d’Estaing som också är arkitekten till grundlagen, för en folkomröstning i Frankrike, ett land där frågan fortfarande är öppen.

Uttalanden som förstås gläder Thomas Rupp som själv säger sig vara tveksam till grundlagen men att han ännu inte tagit ställning. Fast det är inte för eller emot det handlar om för oss, säger han. Det viktiga är att göra människor delaktiga, att en folkomröstning får folket att sätta sig in i komplicerade frågor precis som inför folkomröstningen om euron i Sverige.

Pontus Mattsson, Bryssel
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".