Internationellt möte idag om Libyen efter Kadaffi

1:42 min

I dag möts ett 40-tal utrikesministrar och företrädare för FN, Arabförbundet och Afrikanska unionen i London för att diskutera situationen i Libyen. Bland annat ska man diskutera Libyens politiska framtid - efter Kadaffi.

Det är den brittiske utrikesministern William Hague som har bjudit in till konferensen.

Hans syfte med konferensen är att skapa ett så brett och starkt stöd som möjligt för att genomföra FN-resolutionen mot Libyen.

Så naturligtvis kommer den pågående militära insatsen att diskuteras i eftermiddag här i London.

Men minst lika viktigt, sa William Hague i en BBC-intervju i morse, är att diskutera Libyens politiska framtid för att skapa förutsättningar för ett demokratiskt Libyen.

William Hague betonar att omvärlden inte ska lägga sig i hur Libyens politiska styre ska se ut och att syftet med den militära aktionen inte är att störta Kadaffi.

Men samtidigt har Storbritannien, jämte USA och Frankrike, varit väldigt tydligt med att man vill se att Kadaffi försvinner från makten.

Idag kommer det uppgifter om att bland andra Italien agerar för en diplomatisk lösning där man försöker hitta ett land som kan tänka sig ta emot Kadaffi och att han alltså skulle erbjudas fri lejd ut ur landet.

Men den brittiske utrikesministern svävar lite på målet om han stödjer en sådan lösning.

– Jag vill att Kadaffi ställs till svars inför den Internationella Brottsmålsdomstolen i Haag säger William Haig, men vart han tar vägen och om han ger sig av är ingenting som vi nödvändigtvis behöver bland oss i.