Gnosjö redo för Kina

För att möta den ökade konkurrensen är det nu flera företag i Gnosjöregionen i Småland som planerar att flytta tillverkning till Kina. Redan idag finns företag etablerade där och fler är på väg.

Jan Magnusson är vd på Industriellt Utvecklingscentrum i Gnosjö regionen tror till och med att det kommer att skapas en ny Gnosjöregion i Kina framöver.

– Jag tror att det inom fem år finns något som liknar ett samarbete och kanske liknar en Gnosjöregion. Då hoppas jag att vi kommer kunna ta emot bra och billiga produkter och göra om dem till fina och smarta lösningar, säger han.

Kina gör det billigare
För många företag i Gnosjöregionen är Kina både ett hot och en möjlighet. Hotet består i att konkurrensen har ökat. Produkter tillverkade av Gnosjöföretagen görs nu av kineser som gör det betydligt billigare.

Bernt Östling som driver Östlings Verktygs AB tillverkar formar för plastdetaljer och i hans bransch har han tydligt märkt av konkurrensen från Kina.

– Branschen har på sätt och vis blivit överrumplad av den kraftiga importen som sker idag med billiga verktyg, säger Bernt Östling.

Företag flyttar
För att möta den ökade konkurrensen så är det nu flera företag som själva planerar att flytta tillverkning till Kina. Redan idag finns det företag som tagit steget och fler är på gång.

Det handlar inte bara om att kunna producera billigare, den kinesiska marknaden i sig är en mycket viktig. Dessutom så finns flera av de svenska storföretagen i Kina, vilka traditionellt sätt är viktiga köpare av Gnosjöföretagens produkter.

Jan Magnusson på Industriellt Utvecklingscentrum tror visserligen att många av de enkla jobben kommer att försvinna samtidigt så tror han att det kommer skapas nya jobb och han är övertygad om att Gnosjöregionen kommer att överleva även framöver.

– Det är jag fullständigt övertygad om. Den kraften och kreativiteten som finns parat med en realistisk syn på de här hoten ökar intresset för marknadsföring. Jag tror att vi kommer se nya blomstrande tider i Gnosjöregionen, säger Jan Magnusson.

David Svanberg, Jönköping
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista