Rättegången mot Yukos fortsätter

Oljejätten Yukos fortsätter sin produktion trots att det nu gått fyra dagar sedan bolagets ultimatum till skattemyndigheten gick ut. På måndagen fortsätter rättegången mot ägaren Chodorkovsky.

Det som hänt sedan Yukos deadline för skatteskulden på 25 miljarder kronor gick ut i torsdags, är att skattemyndigheten beslagtagit dator-hårddiskar med listor över Yukos aktieägare. Ytterligare några konton är på väg att frysas.

Kronofogden har också besökt ett dotterbolag till Yukos i Sibirien. I övrigt fortsätter produktionen hos oljegiganten.

Politisk rättegång
Nu tas alltså rättegången mot företagets ägare Chodorkovsky upp igen. Det är en rättegång som bland annat handlar om bedrägerier och skattebrott, men som många säger är politiskt motiverad eftersom Chodorkovsky hade politiska ambitioner.

Hur rättegången slutar ses av analytiker som självklart. Chodorkovsky kommer få ett långt fängelsestraff, av två anledningar. Dels för att nästan alla som åtalas i Ryssland för allvarliga brott får fängelse, dels för att president Putin vill markera mot oligarken.

Måste betala skatteskuld
Vad som händer med Yukos som bolag är inte lika klart.

Yukos säger själva att de på olika sätt försöker komma överens med staten om någon slags återbetalningsplan, men finansminister Kudrin har sagt att det enda som gäller för Yukos är att betala sin skatteskuld.

Pengarna finns ju hos aktieägarna, säger Kudrin. På frågan hur de ska kunna betala med frysta tillgångar, svarade finansministern att han inte var insatt i detaljerna.

Edvard Unsgaard, Moskva
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista