Turisterna bortskrämda från Betlehem

Israels blomstrande turistindustri har krympt samman till en rännil sedan den våldsamma andra intifadan inleddes för snart fyra år sedan. Det förr självklara turistmålet Betlehem är nu helt öde.

I Jerusalem ses små ängsliga grupper av i första hand pilgrimer tassa omkring och i ett av de förr självklara turistmålen, Betlehem på Västbanken, ligger området kring födelsekyrkan fullständigt öde.

Hamed förlorade jobbet
Den stora parkeringsplatsen där alla bussarna brukade stå är tom. Restaurangen intill, byggd för att servera några hundra hungriga åt gången har två gäster. Ett par palestinska kvinnor som ber om var sitt glas vatten i hettan. Hamed har, som nästan alla andra, förlorat sitt jobb i en av de många stängda souvenirbutikerna kring kyrkan.

– Det kommer bara ett fåtal turister hit numera. Förr var det ett hundratal bussar om dan. Turisterna åt här, handlade, och bodde på hotellen. Nu går de få som kommer med buss direkt in i födelsekyrkan. Sedan går de raka vägen tillbaka till den väntande bussen och återvänder till Jerusalem, berättar Hamed.

– De är rädda. Jag tror att de blir tillsagda av israelerna att inte prata med oss, inte handla, och absolut inte bo här, eftersom det är farligt för deras egen säkerhet, säger Hamed.

Turistnäring utraderad
I Betlehem är det här en spridd uppfattning, med en turistnäring som nästan har utraderats under senare år. Då det var som värst sjönk den med hela 95 procent, när palestinska självmordsbombare började gå in i Jerusalems och Tel Avivs hotell, restauranger och kaféer. Då är det inte svårt att föreställa sej att israelerna försöker hålla turisterna kvar hos sig.

Men i Betlehem är det israelernas barriärbygge, militärposteringar och razzior in i Västbanken för att få tag i militanta palestinier som förstört allt, säger Azizi, en äldre fruktförsäljare på marknaden i gamla stan.

– De hindrar turisterna från att komma hit till Betlehem. Här har alla priser gått ner, folk har ju inga pengar längre, säger han.

Utmed gatan ner mot födelsekyrkan ligger ett stort, relativt nybyggt hotell som heter Nativity Crib. Några fönster är utslagna, ett spökhotell, en nybyggd ruin.

Utsikten en bit bortom kullarna är en av Jerusalems förorter. Däremellan pågår bygget som bäst. Bygget av barriären.

Christina Gustafsson, Betlehem
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".