Tandröntgen kan förebygga benskörhet

Forskare vid Malmö högskola tror sig kunna upptäcka benskörhet genom vanlig tandröntgen. Det skulle kunna spara miljarder åt samhället varje år tror de.

– Om man går till tandläkaren och får sina tänder undersökta skulle man kunna upptäcka benskörhet genom att ta röntgenbilder och då remittera dessa patienter vidare för undersökning, säger Christina Lind, universitetslektor vid högskolan.

Många har sjukdomen utan att veta om det
Ungefär 70 000 personer får benbrott varje år på grund av benskörhet, eller osteoporos som det också kallas. De flesta är äldre, och troligtvis är det ännu fler som är drabbade av sjukdomen utan att veta om det, eftersom man ofta inte upptäcker den förrän man bryter något ben i kroppen.

Benskörhet kostar samhället 3,5 miljarder kronor varje år. Skulle man kunna upptäcka och identifiera de som är i riskzonen i tid skulle man spara både mänskligt lidande och pengar.

Fortsatta studier
I dag använder man så kallad DXA-scanning för att upptäcka benskörhet, en metod som finns på relativt få platser och som dessutom är dyrare än vanlig tandröntgen. För tandläkaren skulle det vara ganska lätt att upptäcka sjukdomen, enligt forskarna. Antingen kan man se benförändringarna med blotta ögat eller digitalisera röntgenbilderna och därefter analysera dem i datorn. Än så länge är försöken dock bara i forskningsstadiet.

– Det finns många studier inom detta område i världen, men det behövs en större grupp patienter för att säkerställa om detta är möjligt, säger Lind.

Under slutet av 2005 räknar Malmö högskola med att vara klara med sina studier.

Malin Viktorsson, P1 Vetenskapsradion
malin.viktorsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista