Hotat?

Nytt bröd konkurrerar ut bagerier

De senaste tio åren har ett av tre bagerier och konditorier tvingats lägga ner verksamheten visar siffror ifrån Svenska bageriföreningen. Den största orsaken är att bagarna inte klarar konkurrensen från Bake off-industrin.

Urban Nyberg som har ett bageri i Göteborg är oroad över utvecklingen.

– De som inte har någon egen butik och kan tala med kunden direkt har det jättesvårt i dag. Det sker successivt en kraftig minskning och de är de små leveransbagarna som tar mest stryk.

Vi äter allt mer bröd
Trots att vi bara äter mer och mer bröd, de senaste tio åren har brödkonsumtionen per svensk ökat med femtio procent, så har de små bagerierna svårt att överleva.

Mycket på grund av att Bake off-brödet, som bakas i fabriker men gräddas i affären, blivit så populärt. Tekniken har gjort att säljaren kan erbjuda rykande färskt bröd utan svinn. På gott och ont.

De bagerier som överlever är de som specialiserar sig; på choklad, bakelser eller på nyttighet, som Urban Nyberg satsat på.

Gammal tradition
Bake off är egentligen en gammal tradition. Degen stoppas helt enkelt in i frysen och när man sedan tinar upp det så kan det jäsa igen.

Det utnyttjar indutrin maximalt genom erbjuda restauranger, kaféer och butiker deg som redan är färdigskuren och klar.

Allt butiken behöver göra är att jäsa det en sista gång, garnera, pensla och stopp i ugnen.

1995 fanns 1800 bagerier i Sverige. Nu finns bara 1300. Det är en minskning med trettio procent.

Lovisa Haag, SR Göteborg
lovisa.haag@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".