Investor gynnas av börsuppgången

Börsen har stigit runt sju procent hittills i år. Uppgången gynnar Wallenbergssfärens investmentbolag Investor som är storägare i bland annat Astra Zeneca, Ericsson och Scania.

Marcus Wallenberg är vd för Investor.

– Jag tycker att man ser en större stabilitet i den ekonomiska utvecklingen. Jag tycker att vi ser en viss återhämtning på kapitalmarknaderna. Jag tycker att det ser ut som om många av företagen ser en förbättring i sina verksamheter, säger han.

Tillgångarna ökar
Värdet på Wallenbergarnas portfölj fortsätter att öka. Under det andra kvartalet steg substansvärdet, alltså värdet på tillgångarna minus nettoskulden med ungefär två miljarder, till 93,5 miljarder.

Det är för femte kvartalet i rad som tillgångarna ökar i värde.

– När man tittar på Astra Zeneca måste man se till den totala bilden. Det viktigaste för bolaget är just det att man har en så stark forskningssida. Det viktigaste är att de nya läkemedel som finns nu kommer ut och lanseras på ett bra sätt, säger Marcus Wallenberg.

Scania överges inte
Ett bolag om det har spekulerats mycket kring, är lastbiltillverkaren Scania, där Investor är storägare tillsammans med Volkswagen.

Det var redan känt att Investor i början av juni köpt aktier i Ainax, ett bolag som i sin tur äger Scania-aktier.

Något ytterligare köp av aktier har Investor inte. Däremot signalerar Marcus Wallenberg att Investor inte tänker överge Scandia.

– Vi har sett den möjligheten att gå in och investera i Ainax, som en attraktiv möjlighet för oss i rent investeringsperspektiv. Inte minst på grund av att vi kan bolaget och branschen. Dessutom vill vi få ordning på ägarstrukturen och det är ett steg i den riktningen, säger Marcus Wallenberg.

Kalle Nilsson
kalle.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista