Svenska lokaler brister i brandsäkerhet

Uppdaterad 13:20
Offentliga lokaler i Sverige har bristande brandsäkerhet. Tre av fyra lokaler får anmärkningar. Dessutom kommer räddningstjänsterna att upphöra med sin brandsyn och lägga över kontrollerna på lokalägarna själva.

Ekot har tidigare berättat att tre av fyra lokaler får underkänt när brandsäkerheten kontrolleras. Nu kommer dessutom räddningstjänsterna upphöra med sin brandsyn.

I stället ska ägarna till lokalerna själva ansvara för kontrollen av brandsäkerheten, allt enligt en ny lag som gäller sedan den 1 januari i år. Målet med den nya lagen är att färre lokaler ska behöva kontrolleras och att kontrollerna ska ske mer sällan.

”Bättre säkerhet”
Elisabeth Söderberg, avdelningschef på Räddningsverket, tror det hela kommer leda till en bättre brandsäkerhet.

– Tillsynen är bara en stickprovskontroll och den garanterar inte en kontinuerlig säkerhet, utan det måste finnas en kunskap och ett engagemang hos den enskilde ägaren, säger hon.

Flera kommuner, däribland Östersund, har redan börjat utbilda lokalägarna och de som ansvarar för verksamheten. Men intresset för kursen som kostar mellan 4 000 - 5 000 tusen kronor är lågt. Räddningstjänsten i Östersund bedömer att mellan 80 och 90 procent av alla lokalägare inte gått kursen än och om ett halvår ska de ta över ansvaret för brandsäkerhetskontrollerna.

Lokalägarna skeptiska
Mattias Madsen, chef på matvarubutiken Willys i Östersund, är en av de få som gått kursen hos räddningstjänsten. Han tror att brandsäkerheten kommer att bli sämre när företagen själva ska utföra brandsynen.

– Det kan finnas en fara i att tappa i kvalité. Det finns ju näringsidkare som är mer eller mindre seriösa. Skulle brandskyddsmyndigheten sköta översynen vet man att det är 100 procent säkert, säger han.

Madsen tror att det ligger ekonomiska intressen bakom lagändringen.

– Det kan vara en liten besparing från myndigheternas sida för de grejar inte att göra alla dessa kontroller de är ålagda att göra. Nu vet de att kontrollerna blir gjorda och då det bara att hoppas att de blir riktigt gjorda också.

Ulrika Lindahl i samarbete med SR Jämtland
ulrika.lindahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".