Sharon hotar med nyval

Israels premiärminister Ariel Sharon inbjöd på måndagen Arbetarpartiet att bilda regering ihop med hans Likudparti. Sharon hotar med nyval om det egna partiet inte går med på planerna om en koalitionsregering.

Planerna på en koalitionsregeringen tog form under ett frukostmöte mellan Sharon och Shimon Peres. För Sharon är det nödvändigt att få majoritet i parlamentet Knesset för hans planer om ett tillbakadragande från Gazaremsan.

Peres accepterar
Efter mötet sa Peres att han accepterade att arbeta vidare med Gazaplanen och att han räknar med att formella regeringshandlingar kommer att inledas inom kort.

På tisdag ska Arbetarpartiet enligt planerna ta ställning till ett accepterande av en ny, bredare regering.

Det största motståndet mot en koalitionsregering kommer dock från oppositionen inom Likudpartiet, där många är emot utrymningen av judiska bosättningar.

Sharon sa på måndagen att om partioppositionen inte går med på en ny regeringsbildning, är det enda alternativet att utlysa nyval.

Sharons parti har inte majoritet
Planerna på en koalitionsregering har kommit upp efter att två högerministrar lämnat Sharons regering, vilket lett till att han inte längre har majoritet i parlamentet, något som enbart en regeringsbildning med Arbetarpartiet skulle ge honom.

Företrädare för bägge partier sa under måndagen att de tror att en uppgörelse ska kunna nås. Det finns dock flera stora tvistefrågor att lösa, inte minst vilka partier som ska få vilka ministerposter.

Sten Sjöström, Amman
sten.sjostrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista