Terrorrädsla hotar presidentvalet i USA

Vita Huset undersöker möjligheten att skjuta upp presidentvalet i november om det skulle inträffa en ny terrorattack i USA.

Om USA skulle utsättas för en ny, stor terrorattack nära valet 2 november vill Bushadministrationen ha möjlighet att, för första gången i historien, flytta valdagen, skriver veckotidningen Newsweek.

Tidningen uppger att experter vid justitiedepartamentet fått i uppgift att ta reda på om det är möjligt att skjuta upp valet och hur det i så fall skulle kunna gå till.

Det amerikanska säkerhetsdepartementet varnade så sent som förra veckan för att terrornätverket al-Qaida planerar nya våldsdåd i USA någon gång före höstens presidentval. Syftet skulle enligt de amerikanska myndigheterna vara att al-Qaida vill störa valkampanjen och försöka påverka valresultatet.

Det var ju vad som hände i Spanien i våras. Tågattacken i Madrid inträffade tre dagar före det spanska valet och anses ha bidragit till att sittande premiärministern José Maria Aznar förlorade.

Enligt den amerikanska konstitutionen ska presidentvalet vart fjärde år hållas den första tisdagen i november. Att ändra på det skulle kräva både förändringar av konstitutionen och eventuellt också ändringar i delstaternas grundlagar. Vissa kongressledamöter säger i dag att det är överdrivet att ens överväga att flytta valet och kallar åtgärden för ett rent domedagsscenario.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista