Irak ber om hjälp från EU

Iraks nye utrikesminister Hoshyar Zebari har idag, måndag, varit i Bryssel för att träffa sina kollegor från EU. Zebari bad om konkret och snabbt stöd till återuppbyggnaden av landet, men avvisade EU:s vädjan om att inte återinföra dödsstraffet i det nya demokratiska Irak.

– Vi förstår EU och andra demokratiska länder som avskaffat dödsstraffet, men förhållandena och realiteten på våra gator kräver andra och tuffare åtgärder för att vi ska få säkerhetsläget under kontroll, sa Iraks utrikesminister Hoshyar Zebari.

Det holländska ordförandeskapet poängterade att man framfört EU:s syn på dödsstraffet men att EU har förståelse och respekt för den svåra situationen i Irak.

Önskelista för återuppbyggnad
Den kurdiske utrikesministern Zebari kom med en önskelista till sina kollegor i Bryssel och sa att Irak nu snabbt behöver konkret hjälp till återuppbyggnaden både av landets fysiska och demokratiska infrastuktur. Ett decennium av sanktioner under Saddam Husseins styre och det påföljande kriget har slagit sönder stora delar av vatten, elnät, vägar och byggnader.

Även landets institutioner och civila infrastruktur har raserats och framför allt krävs stöd till byggandet av en demokratisk statsapparat i det nya Irak. EU har i år avsatt cirka tre miljarder kronor i humanitär hjälp men har lovat stötta återuppbyggnaden med totalt cirka 12 miljarder kronor, till stor del i form av förmånliga lån.

Utrikesminister Zebari ville också fler européer i Irak.

– Vi har bett om en ökad politisk närvaro av EU i Irak och vill snarast möjligt se ett EU-kontor i Bagdad, sa Zebari.

Frankrike återupptar förbindelse med Irak
EU:s utrikesministrar har diskuterat möjligheten att öka närvaron av i Irak men anser fortfarande att säkerhetsläget förhindrar stora insatser. Mötet var det första mellan EU och den nya administrationen efter maktskiftet i Bagdad och ett led i den nya regeringens arbete att söka stöd utanför USA.

EU:s länder var ju djupt splittrade inför kriget mot Irak med Tyskland och Frankrike på ena sidan och England som USA:s främste allierade på det andra. Sprickan har gjort att EU intagit en avvaktande attityd till den tidigare USA-ledda övergångsadministrationen. När USA nu formellt lämnat över makten till en irakisk regering ser EU en öppning till en nystart i relationerna med Bagdad.

Frankrike passade på måndagen på att återupprätta diplomatiska förbindelser med Irak, som bröts efter Iraks invasion av Kuwait 1991.

Johan Schmidt
johan.schmidt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista