Dyster framtid för svensk industri

Investors vd Marcus Wallenberg varnar ändå för att jobben i den svenska tillverkningsindustrin kommer att minska, som en följd av effektiviseringar och utflyttningar.

– Vi är ett av de länder som har höga tillverkningskostnader i förhållande till många andra delar av världen. Därför kommer det att bli en utmaning att kunna bibehålla just den typen av verksamheter.

– Det ställer stora krav på effektiviseringar att fortsätta den konkurrenskraften. Därmed ställs vi säkerligen inför utmaningen att skapa nya jobb, vid sidan av de rena tillverkningsjobben, säger Marcus Wallenberg.

Tidigare i år bestämde sig klassiska Wallenbergföretaget Electrolux för att lägga ner dammsugarfabriken i Västervik och flytta tillverkningen till Ungern.

Marcus Wallenberg varnar nu alltså för att jobben i tillverkningsindustrin kommer att fortsätta minska i antal.

Inte lika dystert för alla branscher
Tidigare har bland annat ABB:s Sverigechef Sten Jakobsson och Volvo personvagnars vd Hans-Olov Olsson målat upp en dyster bild för tillverkningsindustrin i Sverige. Wallenberg stämmer nu in i den kören.

Men det ser inte lika mörkt ut för alla sektorer inom industrin. Om du arbetar på ett pappersbruk eller en bilfabrik är chansen, enligt Marcus Wallenberg, större för att din arbetsplats blir kvar, än om du arbetar på en fabrik i någon annan bransch.

– Jag tror att det kommer att finnas sektorer där vi kommer kunna vara konkurrenskraftiga, till exempel inom tillverkningssidan och processindustrin som till exempel skogsindustrin och vissa typer av den högteknologisk industrin. Och vi ser ju i fordonsindustrin att vi fortfarande har möjligheter att vara konkurrenskraftiga, säger han.

Ljust för Investor
Även om Marcus Wallenberg alltså hade kärva budskap om de svenska jobben, betyder det inte att det går dåligt för de svenska företagen.

Maktbolaget Investors rapport som kom på måndagen visade att värdet på Wallenbergarnas företag fortsatt att öka. ABB och Ericsson har gått upp kraftigt på börsen och har därför bidragit mest till värdeökningen.

Men det går också bra för de flesta andra Wallenbergföretag, och Marcus Wallenberg lät optimistisk om det ekonomiska läget i stort.

– Jag tycker att man ser en större stabilitet i den ekonomisk utvecklingen. Jag tycker att vi ser en viss återhämtning

på kapitalmarknaderna. Jag tycker att det ser ut som om många av företagen ser en förbättring i sina verksamheter, säger han.

Kalle Nilsson
kalle.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista