Ideella föreningar slipper inte undan momsen

EU säger nej till att ideella föreningar i Sverige med en omsättning på under en miljon kronor även i fortsättningen ska slippa redovisa moms.

– Det kommer ju att slå mot de enskilda individerna eftersom det kanske blir fördyrade omkostnader och ökade spelaravgifter. Alla kanske inte har råd att vara med och spela i vår förening för att det är för dyrt, säger Kicki Blomquist, ordförande i Lira BK i Luleå.

De flesta av landets cirka 20.000 idrottsföreningar, med över tre miljoner medlemmar, men även andra ideella organisationer som kulturföreningar, är i dag undantagna från moms. Men enligt EU-kommissionen strider det mot EU:s lgemensamma momsregler, och Sverige riskerar därför att hamna i EU-domstolen. agstiftning och EU-kommissionen har försökt få bort undantaget.

Finansminister Anders Borg är förvånad och besviken över det negativa besked som regeringen har fått från EU-kommissionen.

– Sverige brukar ju göra så att vi anpassar våra regelverk när vi ifrågasätts, men i det här fallet är vi inte beredda att göra det, utan vi tänker bestrida detta så långt det över huvud taget går, säger Anders Borg.

– Föreningslivet och den ideella verksamheten är jätteviktig för Sverige. Det finns inget skäl att momsbelägga detta, säger Anders Borg.

Tills dess frågan är avgjord, vilket enligt Borg kan ta flera år, kommer de nuvarande reglerna för momsfrihet för ideella föreningar att gälla.

I januari ansökte regeringen om en kompromiss med ett fortsatt svenskt momssystem, fast med en omsättningsgräns på en miljon kronor, vilket skulle göra att nio av tio idrottsföreningar skulle slippa moms. Ett förslag som EU-kommissionen nu alltså avvisar.

Sverige ska tillsammans med flera andra länder nu driva frågan vidare. Österrike, Finland, Danmark och Nederländerna har också skatteundantag för sina ideella sektorer.

Erik Strand, som är generalsekreterare för Riksidrottsförbundet, är i dag nöjd eftersom regeringen på allvar tar strid för att det svenska undantaget inte ska försvinna. Sker det så får det konsekvenser, menar han.

– Dels så skulle det drabba föreningar rent ekonomiskt, men det skulle också drabba föreningen administrativt. Hur många människor skulle vilja vara kassör i en idrottsförening när man krånglar till det med att momsbelägga vissa delar av verksamheten - det är det som är vår huvudinvändning, säger han.

Nils Eklund

Ekot i samarbete med P4 Västerbotten

Birgitta Johansson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista