Rekordmånga blir av med körkortet

Första halvåret i år var det rekordmånga svenskar, över 17 500, som blev av med körkortet. Onykterhet och fortkörning är de vanligaste orsakerna.

Under hela år 2000 blev drygt 25 000 svenskar av med körkortet. Förra året var det över 31 000, en ökning med nära 25 procent.

Första halvåret i år pekar mot att svenskarna kommer att sätta rekord i indragna körkort. Fram till och med den sista juni i år blev nämligen mer än 17 500 svenskar av med körkortet, enligt statistik från Vägverket. Det är en tydlig ökning jämfört med första halvåret i fjol, då strax under 16 000 körkort drogs in.

Fortkörare och onyktra
Den absoluta merparten av dem som blir av med körkortet har antingen kört rattonyktra eller brutit mot någon viktig trafikregel, till exempel genom att köra för fort, köra mot rött eller visa prov på vårdslöshet i trafiken. Det är även i dessa grupper som den stora ökningen av indragna körkort märks, framför allt bland fortkörarna.

– Det verkar som om alla fordonsförare mindre och mindre tänker på den magiska 30-gränsen. Kör man mer än 30 kilometer i timmen för fort så blir körkortet omhändertaget på plats av polisen. Många har tidigare hållit sig under gränsen och tagit böter, säger Örjan Brodin på Rikspolisstyrelsen.

Polisen syns inte
En förklaring till den bristande respekten kan vara att bilförarna inte ser poliser längs vägarna, och därmed blir mer riskbenägna, tror Örjan Brodin.

Han berättar att polisen under senare år gjort en omfördelning av resurserna. Numera är det färre polisbilar som kör längs vägarna enbart i syfte att synas och lugna ned trafiken. Istället har polisen satsat mer på uppställda kontroller i vägfickorna.

Fler utandningsprov
Polisen har även satsat mer på att göra utandningsprov på trafikanter. Antalet prov har ökat med ungefär 100 000 per år under de senaste åren, och det kan vara en förklaring till att allt fler körkort dras in på grund av rattonykterhet.

Å ena sidan kan alltså fler indragna körkort peka på att polisen syns mindre på vägarna, vilket gör att fler trafikanter chansar. Å andra sidan kan satsningen på fler kontroller ha gett Rikspolisstyrelsens önskade utdelningen där fler trafikbrott rapporteras.

Annika Lund
annika.lund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista