Ovädret påverkar inte försäkringspremien

Kostnaden för översvämningarna i Småland går ännu inte att uppskatta. Försäkringsbolagen säger till Ekot att de inte ska behöva höja försäkringspremien för att täcka utbetalningarna, men i framtiden kan den ökande kostnaden för väderkatastrofer göra att vi får dyrare premier.

– I den premie som kunden och villaägaren betalar så har vi lagt in en riskpremie och i den är hänsyn tagen till att vi får den här typen av skador. Så någon premieförändring kommer inte att ske på grund av översvämningarna, säger Karl Erik Larsson, byggteknisk chef på Folksam.

”Ingen förändrad växthuseffekt”
Någon dyrare hemförsäkring på grund av översvämningarna i Småland ska det alltså inte bli. Översvämningarna i Småland är en väderhändelse som inte kan kopplas med klimatförändringar.

– Jag tror aldrig att man kan ta en enstaka händelse som bevis på att vi har en förändrad växthuseffekt. Vad vi ser nu är väderhändelser, säger Gun Persson, hydrolog på SMHI.

Ökade försäkringskostnader
Försäkringsbolagen har fått en ökad kostnad för skador från extremt väder. Det menar Ernst Raush som analyserar väderrisker på Munich reasurance, ett internationellt bolag som försäkringsbolagen vänder sig till för att i återförsäkra sig mot katastrofer.

– I Europa och världen har de regnat oftare och intensivare de senaste decennierna. Till exempel svämmade floden Elbe över för två år sedan och skadorna kostade flera miljarder euro, berättar Ernst Raush.

Sedan 60-talet har försäkringsutbetalningarna från väderkatastrofer blivit fem gånger större.

– Kostnader för väderkatastrofer kommer sannolikt att fortsätta öka i framtiden och då kommer hemförsäkringen tyvärr att bli dyrare, säger Ernst Raush.

Erik Palm
erik.palm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista