Förmånlig sjukförsäkring kan locka till fusk

I höst kommer Riksförsäkringsverket, RFV, utreda om de förmånliga avtalsförsäkringarna bidrar till att öka sjukskrivningarna i Sverige.

Edvard Palmer, professor i socialförsäkringar vid Uppsala universitet, kommer att leda arbetet med utredningen. Han anser att svenskarna missbrukar sjukförsäkringssystemet, på ett sätt som landet inte har råd med.

– Det finns en utbredd kultur i Sverige, som vi alla delar, arbetsgivare, arbetstagare, politiker, läkare och precis vem som helst. Vi anser att det är rimligt att vara sjukskriven på grund av till exempel konflikt.

90 procent med avtalsförsäkring
Den allmänna sjukförsäkringen i Sverige ger den sjukskrivne, efter karensdagen, åttio procent av lönen under sjukskrivningsperioden. Utöver det har de flesta också en avtalsförsäkring via facket, som ger åtminstone tio procent till. Det här ger inte någon ekonomisk drivkraft, eller incitament, till att avbryta sin sjukskrivning, menar professor Edvard Palmer.

– Det ger väldigt litet ekonomiskt incitament att återvända till jobbet. Om man tar hänsyn till vad det kostar att ta sig till och från jobbet, så kanske ersättningen är i det närmaste 100 procent.

”Mer än sjukdomen avgör”
Ingen har hittills tittat närmare på om samspelet mellan de två försäkringarna driver upp de höga sjukskrivningstalen, men Edvard Palmer säger att det finns mycket som pekar i den riktningen.

– Två undersökningar visar att 60 procent av de som är sjukskrivna två veckor eller längre, anser att förhållanden på arbetsplatsen ligger helt eller delvis bakom deras sjukskrivning. Då är det mycket mer än själva sjukdomen som avgör i det här fallet.

Första veckan av sjukdom är det den anställde själv som avgör om man behöver sjukskriva sig eller inte. Efter den veckan är det försäkringskassan som bestämmer. Då krävs det sjukintyg från läkare.

Vanligt att friska sjukskrivs
I praktiken är det med dagens system vanligt att personer sjukskrivs utan att vara sjuka. Det leder till att för många plockar ut pengar från vår gemensamma sjukförsäkring, menar Edvard Palmer, som nu ska undersöka hur utbredd den här användningen av sjukförsäkringen är.

Facket är av en annan åsikt. Ulla Lindkvist, andre vice ordförande på LO, menar att problemet i dag är att inte tillräckligt många har rätt att sjukskriva sig.

– Många hamnar mellan stolarna. Från försäkringskassan räknas man inte som sjuk, men från a-kassan räknas man inte som man kan ta ett jobb, och då får man ingen ersättning alls. Det ser vi som ett stort problem, säger hon.

Jessica Josefsson
jessica.josefsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista