Englands förbundskapten, Sven-Göran Eriksson, en populär gäst under Gothia Cup.

Gothia Cup - fotbollsskor och godis för miljoner

I måndags startade världens största ungdomsturnering, Gothia Cup. Under en vecka spelar ungdomar från 61 länder fotboll i Göteborg. Cupen är även en guldgruva för staten och Göteborgs kommun.

Under Gothia Cup-veckan kommer närmare 22 000 mål att göras i Göteborg, Mölndal, Partille och Kungsbacka. Men evenemanget inbringar även pengar. Staten och Göteborgs kommun är de stora ekonomiska vinnarna.

Fyller lagren med fotbollsskor
Redan innan årets första avspark handlas det. Några mexikanska deltagare köper fotbollströjor i en butik.

– Vi fyller på med mycket fotbollsskor och fotbollströjor, men även shorts går åt som smör i solsken. Det är mycket bra affärer under den här veckan, säger Magnus Hamré, expedit på Intersport.

Hur blir stämningen på krogen när det är Gothia cup?

– Hela laget kommer in och äter hamburgertallrikar, det kan vara lite stressigt, men det är kul när det är lite att göra, säger Jonas Hellman på restaurang Avenyn 10.

Köper godis till hemlandet
Gothia Cup innebär 360 000 turistnätter i Göteborgsregionen. Liseberg får till exempel 50 000 fler besökare och här handlas i massor.

– Här på Konfekthuset ökar försäljningen med 50 procent. De köper allt från souvenirer, vykort, godis. Många tar med sig godis härifrån till sin hemländer. Det är jättepopulärt, säger Alia-Maria Mourad i godisbutiken Konfekthuset.

”Allt kan inte mätas i pengar”
Totalt omsätter deltagarna närmare 252 miljoner kronor under veckan. Det visar siffror som Turismens utredningsinstitut i Göteborg fått fram. Det innebär att staten tjänar 108 miljoner kronor i skatteintäkter. Det är svårt att hitta några egentliga avigsidor.

– Staden kommer att bli full med folk från 61 länder som sätter fart och fläkt och glädje på stan och det är dessutom större än någonsin, säger Stefan Gadd, mediechef för Göteborgs stads marknadsföring, Göteborg och Co.

Vad innebär evenemanget konkret för Göteborg och för Sverige?

– Ja, det är klart att man kan mäta det i miljoner. Det drar ju in pengar till staden turistvägen. De utländska gästerna spenderar pengar och det i sin tur klirrar i kassan hos Bosse Ringholm, han får momsintäkter och annat vilket är väldigt bra. Men allt kan inte mätas i pengar. Det finns glädje och det finns vänskap, sådant som idrotten för med sig och det är kanske värt minst lika mycket.

Johan Tollgerdt
johan.tollgerdt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".