Guantánamofångar kan få hjälp inom kort

Alla fångar på den amerikanska militärbasen Guantánamo på Kuba skall få skriftlig information inom att de har rätt att få sina fall prövade i domstol.

De särskilda domstolarna ska börja sitt arbete inom två veckor, meddelade försvarshögkvarteret Pentagon igår, måndag. 

Efter ett utslag i Amerikas högsta domstol som gav Guantánamofångarna rätt att gå till domstol med sina fall, har nu regeringen ändrat inställning till internernas rättigheter. Tidigare har Bushadministrationen sagt att särskilda militära domstolar kommer att ta upp fångarnas fall och under måndagen meddelade försvarshögkvarteret Pentagon att domstolarna skall börja arbete redan om två veckor.

Fångarna på Guantánamo får nu skriftlig information om att de nu åtminstone juridiskt kan ifrågasätta grunderna de fängslats på, som olagliga stridande som regeringen valt att kalla det.

Får inte träffa advokat
Om domstolen anser att de inte kan räknas som olagligt stridande skall de släppas. I dag sitter det fortfarande nästan 600 fångar i lägret på Kuba, utan att veta exakt vad de anklagas för. De flesta har inte heller fått träffa någon advokat ännu, något som utslaget i högsta domstolen gav dem rätt till.

Har rätt till vittnen
I det dokument som nu delas ut till fångarna sägs inget om hur internerna skall komma i kontakt med en jurist. En talesman från Pentagon säger att försvarsdepartementet ännu inte beslutat hur den proceduren skall gå till, men att fångarna åtminstone skall ha en företrädare från armén och en tolk vid sin sida i domstolen. De kommer också få rätt till att kalla in vittnen som finns tillgängliga inom ”rimliga gränser”. Det är oklart exakt hur det skall tolkas.

Marie-Jeanette Löfgren, New York
marie-jeanette.lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista