Filippinerna ger efter för kidnappare

Filippinerna kommer att dra hem sina trupper från Irak, det sa Filippinernas vice utrikesminister Rafael Seguis i ett framträdande i den arabiska TV-kanalen Al-Jazira igår, måndag.

Beskedet kom efter påtryckningar från den grupp som kidnappat och hotat att döda en filippinsk chaufför.

Omedelbart efter att den vice utrikesministern framträtt i arabisk TV samlades representanter för den filippinska regeringen i extrainkallat möte på utrikesdepartementet för att diskutera frågan. Ingen av representanterna ville kommentera det den vice utrikesministern lovat vid sitt TV-framträdande. Så i nuläget är det svårt att säga på vilket mandat den vice utrikesministern gett sitt löfte.

Inga order givna
Kommentarer från militärens talesmän är att de inte fått några order om att dra tillbaka den 51 man starka truppen tidigare än vad som varit planerat, det vill säga den 20 augusti.

Den vice utrikesministern sa ingenting i sitt framträdande om exakt när tillbakadragandet skulle ske, inte mer än att det skulle ske så fort som möjligt.

Den filippinske presidenten Arroyo har tidigare sagt att landet inte kommer att tillmötesgå kidnapparnas krav om att ta hem militären tidigare än vad som är planerat.

Vädjade i TV
Gruppen som kidnappat den 46 åriga lastbilschauffören för snart en vecka sedan kallar sig för Den islamiska armen för Irak hotade att döda sin gisslan tidigt i morse om Filippinerna inte uppfyllde deras önskan om att trupperna ska vara ute ur landet före den 20 juli.

I TV-framträdandet i den arabiska TV-kanalen Al-Jazira så bönade den filippinske vice utrikesministern

– Jag ber er som muslimer att frige Angelo dela Cruz så att han kan återvända hem till sin fru och sina åtta barn.

Familjen de la Cruz reaktioner på det senaste som hänt är smått försiktiga eftersom dom i söndags först fick information från regeringen att Angelo dela Cruz redan var frigiven. Något som sen inte visade sig vara sant.

Margita Boström Bangkok
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista