Svenska företag tävlar om uppdrag i Irak

Det är främst amerikanska företag och företag från länder som stött USA:s krig i Irak som har fått större kontrakt för att bygga upp Irak efter kriget. Men möjligheterna kan öka för svenska företag nu när Irak blivit självstyrande och när FN:s inflytande över Irak ökar.

-Det är inte särskilt många svenska företag som hittills har fått ett kontrakt. De företag som har lyckats få ett kontrakt, har fått det via ett amerikanskt dotterbolag. Det enda svenska företag som jag känner till är Volvo Construction Equipment, som redan har tecknat ett kontrakt, säger Johan Eriksson är mellanösternansvarig på exportrådet.

Tidigare fanns flera svenska storföretag i Irak och som mest har upp emot två procent av den svenska exporten gått till Irak och Johan Eriksson på exportrådet - som är ett samarbetsorgan mellan näringslivet och staten - tror att de siffrorna kan nås igen på sikt.

Atlas Copco, Volvo, Scania, Ericsson Tetra Pak och ABB, som innan kriget byggde upp en stor del av det Irakiska elnätet, är några av företagen som nu odlar sina kontakter. Men hittills har USA:s styrning av kontrakten till egna företag legat i vägen.

Men återuppbyggnaden bromsas också av den svåra säkerhetssituationen. Hittills har amerikanska pengar använts för uppbyggnaden av Irak. Men situationen kan snart bli bättre för de svenska företagen, säger Johan Eriksson på exportrådet. När Irakierna får större inflytande över vem som ska få kontrakten kan chanserna öka. Dessutom kommer pengar att börja tas ur den uppbyggnadsfond som FN och Världsbanken förvaltar, och som Sverige och EU bidragit till. Det kommer att ge svenska företag andra möjligheter att få kontrakt, tror Johan Eriksson:

-Chanserna är betydligt större nu för de svenska företagen än tidigare eftersom Världsbanken kommer vara involverad i processen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".