Indisk regering satsar på de fattiga

Indien är en av världens snabbast växande ekonomier, men de fattigaste i samhället har inte fått ta del av det ekonomiska uppsvinget.

När landets nya vänsterdominerade regering presenterar sin budget är det de fattiga och bönderna som tillhör de prioriterade grupperna.

Tobias Thyberg arbetar på Sveriges ambassad i New Delhi.

– Det viktigaste de kommer att göra enligt många fattiga på landsbygden det är att fördubbla den kredit som regeringen kommer att se till att bönder har tillgång till. Därmed kommer de att ha en möjlighet att göra de investeringar som behövs för att de ska kunna öka sina inkomster, säger han.

Under fattigdomsgränsen
En fjärdedel eller omkring 260 miljoner indier lever under fattigdomsgränsen, det vill säga de har inte råd med det allra nödvändigaste. De och miljontals andra har inte känt av det ekonomiska uppsving som landet genomgått de senaste åren.

När den nya vänsterinriktade regeringen lägger fram sin budget är det de fattigare grupperna som framstår som vinnarna. Regeringen vill spendera betydligt mer än sina företrädare på utbildning, sjukvård, bevattning och krediter till jordbruket.

Höjda skatter
Majoriteten av den en miljard stora befolkningen lever av jordbruk, som ofta bedrivs med mycket primitiva metoder.

För att finansiera det hela inför man en engångsskatt. Dessutom höjs skatterna på el, telefoni, restaurangbesök och kreditkort.

Regeringen räknar med att öka inkomsterna med ambitiösa 24 procent genom skattehöjningar, något som analytikerna ifrågasätter.

Indien är en av världens snabbast växande ekonomier.

– Tillväxten förra året var imponerande. Den slutade på närmare sju procent. Men det som nu är viktigt att komma ihåg är att det är inte regeringen som kontrollerar budgeten i ett strakt jordbruksberoende land som Indien, utan det är andra faktorer som är viktigare, bland annat vädret, monsunen och sådana saker, säger Thomas Thyberg. 

Utländska investerare
Regeringen fortsätter den inslagna linjen med att öppna upp landet för utländska investerare och då särskilt inom tele-, flyg- och försäkringsbranscherna.

Militären får också ett rejält tillskott. De militära utgifterna ökar med 18 procent för budgetåret som slutar i mars 2005. Detta trots att Indien nu påbörjat samtal med grannlandet Pakistan om att lösa konflikten om Kashmir.

Motiveringen bakom de högre försvarsutgifterna är att den en miljon man starka armén behöver moderniseras.  

Naila Saleem
naila.saleem@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista