Trögt för svenska företag i Irak

Det är främst amerikanska företag och företag från länder som stött USA:s krig i Irak som har fått större kontrakt för att bygga upp Irak efter kriget. Möjligheterna kan öka för svenska företag när Irak blivit självstyrande och när FN:s inflytande över Irak ökar.

Johan Eriksson är Mellanösternansvarig på exportrådet.

– Det är inte så många svenska företag som fått några kontrakt i Irak. Det är ett fåtal, oftast agerande genom sin amerikanska dotterbolag. Vad jag känner till, så är det bara ett som kommer genom Volvo Construction Equipment.

Svenska företag odlar kontakter
Tidigare fanns flera svenska storföretag i Irak och som mest har upp emot två procent av den svenska exporten gått till Irak och Johan Eriksson på exportrådet, som är ett samarbetsorgan mellan näringslivet och staten, tror att de siffrorna kan nås igen på sikt.

Atlas Copco, Volvo, Scania, Ericsson, Tetra Pak och ABB, som innan kriget byggde upp en stor del av det Irakiska elnätet, är några av företagen som nu odlar sina kontakter. Hittills har USA:s styrning av kontrakten till egna företag legat i vägen.

Stora kostnader för skydd
Återuppbyggnaden bromsas också av den svåra säkerhetssituationen, säger Bo Jerlström, chef för UD:s export sekreteriat.

– Färre och färre utländska företag har anställda inne i Irak. Ska man ha ett skydd av professionellt säkerhetsfolk, så kan projektkostnaden stiga med 30-50 procent.

Så här långt har amerikanska pengar använts för uppbyggnaden av Irak. Situationen kan snart bli bättre för de svenska företagen, säger Johan Eriksson på exportrådet. Om irakierna får större inflytande över vem som ska få kontrakten kan chanserna öka.

Snart kommer pengar att börja tas ur den uppbyggnadsfond som FN och Världsbanken förvaltar, och som Sverige och EU bidragit till. Det kommer att ge svenska företag andra möjligheter att få kontrakt, tror Johan Eriksson.

– De är nog betydligt större än gentemot amerikanerna. Här är det mer fair-play kring de upphandlingar som FN och Världsbanken kommer att lämna ut

Kristoffer Morén
kristoffer.moren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista