Investor redovisar pensioner

Den förre styrelseordförande i Investor, Peter Wallenberg, har en årlig pension från sitt gamla bolag på 13,5 miljoner kronor. Det här framkommer i en redovisning som familjens maktbolag presenterade på tisdagen. Jacob Wallenberg, talesman för Wallenbergstiftelserna, anser att Investor inte försökt att dölja något.
Idag kände sig ledningen för Investor tvingad att ge en samlad bild av de egna toppdirektörer förmåner. Och samtidigt visa att de gamla pensionsavtalen omförhandlats - och därmed enligt Investor kommit ner på mer rimliga nivåer. Claes Dahlbäck, tidigare VD för Investors och nu bolagets ordförande, hade fram till 1997 en pensionsplan värd 128 miljoner kronor. 1998 omförhandlades avtalet - och nu minskar bolagets pensionsavsättning till 57 miljoner. Jacob Wallenberg, vice ordförande i Investor, hade en pension värd 149 miljoner. Efter omförhandlingar avsätter bolaget nu knappt 40 miljoner för pensionen. För Investors VD, Marcus Wallenberg sänktes värdet på hans pension från 136 miljoner i den gamla pensionsplanen till knappt 40 miljoner i avsättning. Men sänkningen av dom guldkantade pensionerna har inte skett utan att något annat tillkommit. Från omförhandlingarna gick dom tre Investor-direktörerna med en hel del personaloptioner. Och utöver allt det här så tillkommer förstås bonusar som förra året låg på 2-4 miljoner för var och en och så styrelsearvoden på 3-4 miljoner utöver lönen. Peter Wallenberg, tidigare ordförande i Investor får en pension på 13,5 miljoner om året. 80 miljoner beräknas pensionen kosta företaget. Men det här är bara en del av bilden. Peter Wallenberg har också förmåner från andra bolag inom Wallenberggruppen, bland annat Atlas Copco. Enligt ekonomi24 så har Peter Wallenberg fått ut 190 miljoner i ersättning, arvoden och pension från Investor och andra bolag sedan 65-årsdagen. Räknat fram till 85-årsdagen så kan han få ut ytterligare 190 miljoner kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".