Indiska bybor från Samastipur vandrar genom vattenmassorna.

Sju miljoner drabbade av monsunregn i Sydasien

Över sju miljoner människor är strandsatta eller hemlösa i Indien, Bangladsh och Nepal efter de senaste veckornas ihållande monsunregn.

De tre stora floderna Ganges, Brahmaputra och Meghna har svämmat långt över sina breddar.

Och meteorologerna spår ännu mer regn i de centrala delarna av Indien, vilket kommer att fylla på floderna ytterligare.

Över 150 människor har dött i det som betecknas som de värsta monsunregnen på många år. Och det är fortfarande bara i början av monsunperioden i den här delen av världen.

Sju miljoner drabbade
Över sju miljoner människor beräknas vara strandsatta eller hemlösa.

I Bangladesh är nu vattnet på väg ner till de centrala delarna av landet och det innebär att huvudstaden Dhaka med en befolkning på nästan 13 miljoner är i farozonen.

Vattnet beräknas nå dit om ett eller två dygn.

I just Bangladesh så är översvämningar i lågvattenområdena i den södra delen av landet något som återkommer årligen. I världsbankens regi har man byggt jättelika vallar till skydd men det har inte hjälp speciellt mycket än.

Stora skador
I Indiens nordöstliga delstat Assam har över två miljoner människor blivit hemlösa. Floderna har svept iväg de bräckliga bambuhusen och förstört kraftledningarna och ungefär 25 dammar i den te- och oljerika provinsen.

I Nepal har det regnat oerhört mycket de senaste fem dagarna vilket har orsakat jordskred i landets sydöstra och sydvästra delar. Det har lett till att 46 människor livet. 

Meteorologerna i området har spått att det kommer att komma än mer regn de närmaste dagarna vilket kommer att innebära att alla större floder riskerar att svämma över. Då förvärras situationen än mer.

Margita Boström, Bangkok
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista