Konkurrensverket vill avskaffa tågmonopol

Avregleringen av flyg- och elmarknaden har delvis varit misslyckade, det slår Konkurrensverket fast i en ny rapport. Verket vill också avskaffa SJ:s monopol på tågresor eftersom priserna ökar utan att servicen förbättras.

Konkurrensverket riktar indirekt hård kritik mot regeringen i en ny rapport om konkurrensen i Sverige.

– Förekomsten av fler konkurrerande aktörer pressar priser och förbättrar kvalité och vad gäller SJ lyfter vi fram möjligheten att öka konkurrensutsättningen ytterligare, säger Claes Norgren, generaldirektör på Konkurrensverket.

SJ:s priser upp med 60 procent
Sedan 1980 har priset på tågresor ökat 60 procent mer än priserna på andra varor och tjänster. SJ har fortfarande ensamrätt på att köra de sträckor som anses vara lönsamma.

Enligt Konkurrensverket finns det ingen anledning att det systemet ska finnas kvar.

– Vi tycker det finns goda skäl att öka konkurrensutsättningen på de sträckor där SJ har monopol, säger Norgren.

Stigande flygpriser
Även de marknader som har liberaliserats och där viss konkurrens införts lider av problem. Trots att SAS har mötts av konkurrens sedan 90-talet på inrikesflyget har flygpriserna ökat snabbare än priserna i snitt.

Konkurrensverket förklarar detta med att SAS tills nyligen tillåtits använda sig av bonusprogram som binder fast kunderna.

Bara telepriserna fortsatt låga
På elmarknaden har staten genom att höja skatten med 150 procent sedan 1996 gjort att konsumenterna upplever reformen och den ökade konkurrensen som misslyckad.

Även om man bortser från skatten så har elpriserna ökat samtidigt som fler nya aktörer kommit in på marknaden.

– Elmarknadsreformen har på väldigt många sätt varit lyckad och det man ska ha i åtanke när man ser prisutvecklingen är att väldigt mycket av den beror på höjda skatter.

Detsamma gäller posttjänster. Även där har priserna i stort ökat mycket snabbare än priserna för andra varor och tjänster.

Det enda område där verket faktiskt kan visa på att ökad konkurrens lett till lägre priser är telemarknaden där priserna har ökat långsammare än priserna i snitt.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".