EG-domstolen fällde finansministrar

EU:s finansministrar gjorde fel när de i höstas struntade i EU-kommissionens rekommendation att hota Frankrike och Tyskland med böter för att de vid upprepade tillfällen haft ett för stort underskott i sina offentliga finanser.

Det konstaterade EU:s domstol i en dom i det omstridda målet på tisdagen.

Domstolen konstaterar i sin dom att EU-ländernas finansministrar överskred sina befogenheter när de i höstas fattade beslut om att frysa den process som i slutändan skulle ha lett till böter för Tyskland och Frankrike, eftersom länderna i strid med den så kallade stabilitetspaktens regler flera år i rad haft för stora underskott i sina offentliga finanser.

I stället för att rikta bindande uppmaningar till länderna, uppmaningar som i förlängningen skulle ha lett till böter om de inte åtföljts, nöjde sig finansministrarna i stället med politiska deklarationen i ärendet. Tvärtemot EU-kommissionens rekommendationer.

Ministrarnas beslut ogiltigförklarat
Kommissionen drev ärendet till EU:s domstol. I domen som kom på tisdagsförmiddagen skriver domstolen att finansministrarna inte får frångå de regler som föreskrivs i fördraget eller de regler som ministrarna själv uppställt. Under dessa omständigheter ogiltigförklaras ministrarnas beslut från i höstas.

Det hela handlar om vilken makt EU-kommissionen ska ha över EU:s medlemsländer när det gäller den ekonomiska politiken. Ska länderna själva tolka den så kallade stabilitetspakten eller är det kommissionens uppgift.

Enligt stabilitetspakten som alla EU-länder är skyldiga att följa får inget land ha ett underskott i sina offentliga finanser på mer än tre procent av landets bruttonationalprodukt.

Stora underskott
Frankrike och Tyskland har haft för stora underskott flera år i rad och därför ville kommissionen att EU-ländernas finansministrar skulle ge Frankrike och Tyskland så kallade bindande förelägganden om hur detta skulle rättas till, förelägganden som måste följas, annars hotar i förlängningen böter.

Men finansministrarna struntade i kommissionens synpunkter och frös den procedur som i slutändan leder till böter, och gjorde istället ett politiskt uttalande i ärendet.

Kommission drog saken till EU:s domstol som nu alltså kommit fram till att ländernas finansministrar inte hade rätt att frysa bestraffningsproceduren eller att ersätta kommissionens rekommendation för hur Frankrike och Tyskland ska åtgärda sina underskott, med en politisk deklaration.

I första hand handlar domen om vem det är som ska tolka reglerna i stabilitetspakten; EU-ländernas regeringar eller EU-kommissionen.

För i själva sakfrågan är både kommissionen och länderna överens om att man måste hitta ett nytt sätt att tillämpa stabilitetspaktens regler för att i framtiden undvika motsättningar som den som nu slutade i domstol.

I höst kommer kommissionens förslag på hur det ska gå till.

Pontus Mattsson, Bryssel
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".