Bakläxa för EU:s finansminstrar

EU:s finansministrar gjorde fel när de i höstas struntade i EU-kommissionens rekommendation att hota Frankrike och Tyskland med böter för att de vid upprepade tillfällen haft ett för stort underskott i sina offentliga finanser. Det konsterar EU:s domstol som i dag kom med sin dom  det omstridda målet.

Domstolen konstaterar i sin dom att EU-ländernas finansministrar överkred sina befogenheter när de i höstas fattade beslut om att frysa den process som i slutändan skulle ha lett till böter för Tyskland och Frankrike.

Beslutet strider mot den så kallade stabilitetspaktens regler. I stället för att att rikta bindande uppmaningar till länderna, uppmaningar som i förlängningen skulle lett till böter om de inte åtföljts,  nöjde sig finansministrarna i stället med poltitiska deklarationen i ärendet. Det är helt på tvärs med EU-kommissionen rekommendationer.

Kommisionen drev ärendet till EU:s domstol.  I domen, som kom under tisdagen,  skriver domstolen att finansministrarna inte får frångå de regler som föreskrivs i fördraget eller de regler som ministrarna själv uppställt.  Domstolen ogiltigförklarar under dessa omständigheter ministrarnas beslut från i höstas.

                                                     Pontus Mattsson, Bryssel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista