EG-kommissionen stämmer regeringen

EU-kommissionens stämning av Sverige inför EU:s domstol för Sveriges regler mot privatimport är ett väntat steg. Kommissionen har redan varnat Sverige två gånger.

Folkhälsominister Morgan Johansson säger att regeringen kommer att försvara alkoholmonopolet.

– Risken är att langningen kommer att öka. Det EU-kommissionen egentligen föreslår är att man ska kunna sitta på internet och beställa hem en pall öl och sen få den hemkörd. Då blir det väldigt svårt att kolla åldergränsen och illegal vidareförsäljning. Och det har vi redan stora problem med i Sverige, säger Morgan Johansson.

Irritation hos EU-kommissionen
EU-kommissionen har länge varit irriterad över det svenska förbudet mot privatimport av alkohol och det gör att kommissionen driver ett så kallat ”överträdesärende” mot Sverige.

Kommissionen menar att förbudet hindrar den fria rörligheten för varor, och därmed överträder Sverige EU:s lagar.

Därför har regeringen först fått en formell underrättelse om kommissionens syn på detta, sedan ett motiverat yttrande och det tredje steget är att kommissionen nu drar Sverige inför EU:s domstol.

Men den svenska regeringen håller fast vid att systembolaget har monopol på försäljning av alkohol och regeringen stödjer sig på en dom från 1997 i EU:s domstol - domen mot den skånske handlaren Harry Franzén som sålde vin i sin butik.

Då sa domstolen att systembolaget har ensamrätt att tillhandahålla alkohol mot ersättning, utom för servering.

Och regeringen menar att systembolagets ensamrätt att sälja, också omfattar beställning av alkohol till exempel via Internet, telefon, brev eller fax.

”Goda chanser att vinna
Det kommer förmodligen att över två år innan dom faller, men Morgan Johansson menar att Sverige har goda chanser att vinna målet. Men vinns inte målet blir problemen stora för Systembolaget.

– Då har vi ett växande legitimitetsproblem. Vi pressas ju redan i dag av de låga skattenivåerna i Finland och Danmark vilket minskat försäljningen av framförallt sprit på systembolaget. Det här skulle ytterligare lägga sten på börda i alkoholpolitiken, säger han.

Kristoffer Morén
kristoffer.moren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista