Finansministrar bröt stabilitetspakten

Uppdaterad 17:10
EU:s finansministrar överskred sina befogenheter när  Tyskland och Frankrike slapp böter för att länderna brutit mot den så kallade stabilitetspakten och haft för stora underskott i sina offentliga finanser. Det slås fast av EU:s domstol.

EU-kommissionens ordförande Romano Prodi välkomnade domen.

Domen bekräftar hur viktig stabilitetspakten är, sa han om förmiddagens domslut som slår fast att EU-ländernas finansministrar fattade ett felaktigt beslut i höstas.

Det felaktiga beslutet handlade om hur man ska handskas med Tyskland och Frankrike, som i strid med stabilitetspaktens regler, flera år i rad haft för stora underskott i sina offentliga finanser.

Följde inte rekommendationen
Kommissionen hade rekommenderat ministrarna att rikta bindande uppmaningar till länderna, uppmaningar som i förlängningen leder till böter om dom inte åtföljs, men istället kom ministrarna med så kallade politiskt slutsatser.

Domstolen konstaterade att finansministrarna visserligen hade rätt att strunta i att ge bindande uppmaningarna, men att de bröt mot reglerna när de istället kom med de politiska slutsatserna.

Slutsatser som frös den straffprocedur mot Frankrike och Tyskland som i förlängningen leder till böter, och som ändrade i förslag som ministrarna tidigare gett till länderna för att minska underskotten.

Domstolen ogiltigförklarar därför finansministrarnas politiska slutsatser.

Oklart inför framtiden
I ett gemensamt uttalande välkomnar EU:s finansministrar domen som ett ”klargörande”. Men vad som händer nu är i själva verket högst oklart.

En talesman för det tyska finansdepartementet hugger tag i den del av domen som säger att det trots allt finns ett visst manöverutrymmer för finansministrarna och säger sig vara nöjd.

Frankrikes premiärminister Jean-Pierre Raffarin säger kortfattat att han ”noterar” domstolens utslag.

EU:s ordförandeland Holland säger att domen nu måste diskuteras bland EU-länderna.

Pontus Mattsson, Bryssel
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista