Den amerikanske pastorn Terry Jones. Foto: Mary Altaffer/Scanpix.

Karzai: Ställ pastor till svars för koranbränning

1:10 min

Afghanistans president Hamid Karzai kräver att USA ställer den pastor inför rätta som organiserade koranbränningen och som ledde till attacken mot FN-kontoret i Mazar-i-Sharif, där bland andra en svensk dödades. I går dödades ytterligare uppemot tio människor i förnyade demonstrationer.

Lördagens protester ägde rum i staden Kandahar i södra Afghanistan; hundratals protesterade där mot koranbränningen, säkerhetsstyrkor uppges ha skjutit i luften och det är oklart hur de nio eller tio dödades.

President Karzai uttryckte sin sorg över de omkomna i Kandahar och i Mazar-i-Sharif, men samtidigt begärde han av USA och FN att den pastor i Florida som ligger bakom koranbränningen ska ställas inför domstol; pastorn, Terry Jones, säger att han inte ångrar sin handling.

I fredags dödades elva personer, varav sju FN-anställda, när FN-kontoret i Mazar-i Sharif stormades.

Den svensk-italienske diplomaten Staffan de Mistura, som leder FN i Afghanistan, säger att angriparna hade beblandat sig med de i övrigt fredliga demonstranterna. Mer än 20 människor ska ha gripits med anledning av attacken.

De Mistura säger att FN-kontoret har stängts tillfälligt och att det kommer att öppnas igen så snart det går. FN har 300 utländska medborgare som arbetar vid 18 kontor runtom i Afghanistan.

USA:s president Barack Obama fördömer Koranbränningen och de följder den fått, med flera döda.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista