Nya protester mot bränd koran

1:57 min

Från Afghanistan rapporteras om nya protester mot koranbränningen i USA. På flera platser i Kandaharregionen har demonstranter samlats. Två personer har dödats och ett 20-tal skadats, enligt Reuters.

Staffan de Mistura är högste chef för FN i Afghanistan och han säger att läget är allvarligt

– Det är en mycket svår och delikat period. Vi har protester här och vi har dem i Jalalabad och i Kandahar.

För tredje dagen i rad fortsätter protesterna i Afghanistan, mot att en amerikansk kyrka i Florida för ett par veckor sedan brände ett exemplar av Koranen.

Efter att protesterna startade i landets norra del i fredags har de nu spritt sig över landet, minst 20 personer har dödats, och fler än 100 skadats.

Som högste ansvarig för FN:s arbete i Afghanistan har Staffan de Mistura nu besökt staden Mazar-i-Sharif, där sju FN anställda, bland dem en svensk, dödades när FN:s kontor där attackerades under en demonstration i fredags.

Enligt honom förklaras attacken av att beväpnade upprorsmän infiltrerat demonstrationen. När de tog sig in på FN-kontoret följde civila demonstranter med och och det gjorde att vakterna inte kunde skydda byggnaden.

– Vi skjuter aldrig på civila.

Koranbränningen i Florida är en viktig orsak till protesterna, enligt Staffan de Mistura. Men han ser också ett samband med att de internationella styrkorna varit mer offensiva under vinterhalvåret och säger att koranbränningen nu används i ett försök av talibanerna att skapa oro i landet.

– På talibansidan måste det vara ett försök att destabilisera. Koranbrännning hjälper dem naturligtvis jättemycket då.

Läget nu betecknas som kritiskt av FN chefen i Afghanistan. FN vill stanna i landet, säger han, men då måste man också få bättre beskydd av den afghanska polisen.

– Afghanistans regering och landets polis måste - om de vill ha ett eget land och internationell hjälp - ta mycket seriöst på att skydda det internationell personal i landet, säger Staffan de Mistura.

Henrika Åkerman

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista