Israels arbetarparti öppnar för koalition

Det israeliska arbetarpartiet har med stor majoritet gett grönt ljus för att inleda formella regeringsförhandlingar med premiärminister Ariel Sharon.

Den nya koalitionen skulle snabbt kunna driva igenom till exempel besluten om evakueringen av israeler från Gazaremsan.

Behöver arbetarpartiet
Premiärminister Sharon behöver arbetarpartiet just nu, för att kunna driva igenom sin plan på att dra bort alla bosättare och den israeliska armén från Gazaremsan.

Det är arbetarpartiets ständiga portalfigur, partiledaren Shimon Peres, som har uppmanat partiet att säja ja till förhandlingar med det konservativa Likudpartiet. Kraven för att sitta med i regeringen blir troligen ett snabbare bortdragande från Gaza, direkta fredssamtal med palestinierna och en rad ministerposter i regeringen.

Inom arbetarpartiet är stödet närmast totalt för att israelerna ska lämna Gaza. Problemen vad gäller den frågan finns inom Ariel Sharons eget Likudparti, samt hos de ultrakonservativa och nationalistiska partierna.

Förlorade majoriteten
När regeringen i juni skulle fatta beslutet om att evakuera Gazaremsan avgick ett par ministrar och regeringen förlorade sin majoritet i Knesset. En ny koalition är därför nödvändig. Men högerflanken inom Likud är både emot ett bortdragande och att ha arbetarpartiet med i regeringen.

Så Ariel Sharon, ständigt mån om sin egen politiska överlevnad, har för säkerhets skull också inlett samtal med två ultrakonservativa partier.

Christina Gustafsson, Jerusalem
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".