Israel kräver att FN-rapport skrotas

Israel krävde på söndagen att FN skrotar den sydafrikanske domaren Richard Goldstones rapport om Gazakriget. Kravet var en reaktion på Goldstones ändrade ståndpunkt när det gäller Israels agerande i kriget 2008-2009.

Den sydafrikanske domaren har skrivit i Washington Post att han nu inser att han hade fel i att Israel uppsåtligt attackerade civila.

Goldstone fick enorm kritik i Israel när han i rapporten anklagade både Israel och Gazaremsans härskare Hamas för potentiella krigsbrott.

Premiärminister Benjamin Netanyahu sade att Israel nu ska undersöka möjligheterna att "vrida klockan bakåt för att minska den enorma skadan av denna smutskastning".

– Goldstone har just bekräftat vad vi alla visste . . . Våra soldater uppförde sig enligt högsta internationella standard.

Goldstone skrev att han nu håller med Netanyahu om att rådet som analyserade krigshändelserna haft en "historia av partiskhet mot Israel".

En talesman för Hamas sade sig vara överraskad av helomvändningen och hävdade att Goldstone inte har rätt att ändra slutsatserna.

– Detta är inte Goldstones privata egendom eftersom ett lag av internationella domare deltog i sammanställningen.

Den palestinska parlamentsledamoten Hanan Ashrawi anklagade Goldstone för att ha gett efter för israeliska påtryckningar.

TT

Fakta: Goldstone-rapporten

Goldstonerapporten är resultat av ett uppdrag från FN:s människorättsråd, UNHRC, att utreda Gazakriget vintern 2008-09.

Veckor av ömsesidig beskjutning kring Gazaremsan kulminerade julafton 2008 i ett 70-tal raketattacker från Gaza mot Israel. Tre dagar senare inledde Israel "Operation gjutet bly". Kriget varade till den 18 januari då Israel började dra sig tillbaka.

Människorättsgrupper har uppskattat att 1 400 palestinier dödades i kriget, de flesta civila. Tio israeliska soldater stupade, och tre civila dödades av raketer från Gaza medan det pågick.

Den sydafrikanske domaren Richard Goldstone tackade ja till uppdraget först sedan han sett till att vidga det till båda sidors agerande. Det ursprungliga uppdraget gällde utredning av brott av "ockupationsmakten Israel mot det palestinska folket".

I mitten av september 2009 presenterades en över 500 sidor lång rapport som anklagar både israeler och palestinier för krigsbrott.

Gaza är ett av världens mest tättbebyggda områden. 1,5 miljon människor bor på den smala kustremsan, av dem är mer än hälften barn under 18 år.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista