Hemförsäkring kan bli dyrare för hus nära vattendrag

Efter översvämningarna i Småland väcks nu frågan om  hemförsäkringar ska vara dyrare för hus som ligger nära vattendrag.

Att på det sättet anpassa priset till risken för översvämningar kallar försäkringsbolagen differentierad premie, och Ekots rundringning visar att vissa bolag redan tar mer betalt för att försäkra hus som ligger nära vatten.

Ett sånt bolag är Trygg Hansa, där Johan Schön är produktspecialist.

- Vi tar redan i dag betalt för om man bor nära vattendrag där det är risk för översvämningar. Men översvämningar står för en mindre del av den totala skadekostnaden så det påverkar ändå inte så jättemycket. Det är bara några procent av den totala vattenskadekostnaden som översvämningarna står för, säger han.

Branschorganisationen Försäkringsförbundet ställer sig bakom modellen med differentierad premie. Annika Lundius är VD på Försäkringsförbundet.

- Innebär det en ökad risk, så är det naturligtvis acceptabelt att man har en differentierad premie. Försäkring bygger ju på att man delar lika risk och är det en högre risk är det inte konstigt att man har en högre premie. Det förekommer inom andra försäkringar också, till exempel inom motorförsäkring där yngre förare betalar en högre premie för att det är en högre risk för olyckor, säger hon. 

Annika Lundius tycker inte att de är orättvist att dela upp försäkringskollektivet efter hur nära vatten husen ligger.

- Det finns ju naturligtvis en gräns för hur små kollektiv man kan ha. Men är det en markant ökad risk, att man bor på ett visst sätt, så kan man ju själv påverka hur man bygger. Det är ju många gånger så att man med en differentierad premie vill påverka folks beteende på ett sätt som gör att man minskar skadorna, säger hon.

Erik Palm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista